eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai kongresszusi épületegyüttesnél tavaly lezajlott zavargások első évfordulóján az amerikai törvényhozás, a Capitolium szoborcsarnokában Washingtonban 2022. január 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA POOL/Jim Lo Scalzo

Joe Biden szerint Donald Trump veszélyezteti az amerikai demokráciát

Az amerikai elnök a demokráciára nézve továbbra is veszélyesnek nevezte Donald Trumpot a capitoliumi zavargások első évfordulója alkalmából a kongresszusban elmondott csütörtöki beszédében. A volt elnök szerint Biden csak a saját kudarcairól akarja elterelni vele a figyelmet.

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen a demokrata párti Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel.

Az összecsapásokban

  • öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és
  • a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el.
  • Mintegy 140 rendőr megsebesült.
  • A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta.

Az ostrom előtt nem sokkal Donald Trump volt elnök beszédet mondott, és több politikus e beszéd hangnemének tulajdonította a Capitolium megtámadását. A zavargásokban résztvevők nagy része - miként Trump is - nem ismerte el a republikánus elnök választási vereségét, és csalást emlegetve azt követelte, hogy ne hitelesítsék a választási eredményt.

Biden csütörtöki beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a választási csalás hamis vádja sokat árthat az amerikai jogállamiságnak, és alááshatja a jövőbeni választások hitelét.

"Történelmünk során először egy elnök nem csak elvesztett egy választást, hanem megpróbálta megakadályozni a békés hatalomátadást" - jelentette ki. Ismét elítélte, hogy a volt elnök "órákig tétlenül nézte a tévén a zavargásokat", hozzáfűzve, hogy a zavargók "nem turisták voltak, hanem felfegyverzett lázadók".

"Teljesen egyértelműen el kell határolnunk az igazságot a hazugságtól. Az igazság a következő: az előző amerikai elnök hazugságokat terjesztett a 2020-as elnökválasztásról. Tette ezt azért, mert többre tartja a hatalmat az elvszerűségnél" - szögezte le Biden.

Trump "tőrt szegez a demokrácia torkának" - fogalmazott Biden.

Az elnök után beszédet mondott Kamala Harris alelnök is. Ő a tavaly január 6-i történéseket Pearl Harborhoz és a 2001. szeptember 11-hez hasonlította. 1941 decemberében Japán Pearl Harbornál támadta meg az Egyesült Államokat, 2001. szeptember 11-én pedig terroristák intéztek támadást az Egyesült Államok ellen három helyen.

Kamala Harris úgy vélekedett, hogy tavaly január 6-án "szélsőségesek támadták meg az ország eszményeit". Egyben - tévesen - "a világ legrégebbi demokráciájának" nevezte az Egyesült Államokat.

Biden beszéde után számos megemlékezést tartanak még a törvényhozásban, de ezeken a republikánus párti kongresszusi tagok nagy része nincs jelen - jegyezte meg a Reuters. Republikánus politikusok azzal vádolták meg a demokratákat, hogy az évfordulót saját politikai céljaikra használják fel. Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője azt írta közleményében: "különösen meglepő, hogy a demokrata szenátorok a zavargásokról szóló megemlékezéskor olyan erőszakos tömegről beszélnek, amely le akarta rombolni országunk szokásait, törvényeit, intézményeit, és ezt annak igazolására teszik, hogy ők maguk rombolják le országunk szokásait, törvényeit, intézményeit".

Trump a beszéd után közleményt adott ki, amelyben

azzal vádolta Bident, hogy az ő nevét felhasználva tovább akarja mélyíteni az árkot az amerikaiak között.

"Ez a politikai színház nem szólt másról, mint hogy elterelje a figyelmet (Biden) saját totális kudarcairól" - írta a volt elnök.

Trump szerint Biden sokakat mélyen megsértett beszédével. Hangsúlyozta, hogy éppen Bidenék voltak azok, akik megpróbálták útját állni a hatalom békés átadásának a szerinte elcsalt választásokkal. Kiemelte, hogy ők voltak azok, akik hazugságot terjesztettek róla és Oroszországhoz fűződő állítólagos kapcsolatáról négy éven át, hogy megváltoztassák a 2016-os elnökválasztás eredményét és most a szerinte elcsalt voksolásról hazudoznak.

A volt elnök közölte, hogy "Biden úgy tesz, mintha megsértették volna, pedig valójában minket sértettek meg és Amerika szenved a mérgező határhelyzettől, a rekordnagyságú inflációtól, a megszégyenítő afganisztáni önfeladástól, a gallononkénti öt dollárnál is magasabb üzemanyag-áraktól, az üres polcoktól és az elszabadult bűnözéstől".

"Amerika nevetség tárgyává vált a világon, s mindez a valódi lázadás miatt, amely november 3-án (az elnökválasztás napján) történt, de a mostani választási év, és a MAGA-republikánusoknak kell nyerniük a szavazáson, hogy rendbe lehessen hozni azt a szörnyűséget, amit Joe Biden és a demokraták csináltak" - utalt Trump a híveinek számító republikánus párti politikusokra. A MAGA a Tegyük ismét Naggyá Amerikát (Make America Great Again) rövidítése, ez volt Trump 2016-os választási kampányának jelszava.

Donald Trump továbbra is nagyon népszerű a republikánus szavazók körében. Jelentős befolyása van arra, hogy a pártból kik induljanak az idén november 8-án esedékes félidős választásokon, amelyeken a kongresszusi többség a tét.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×