eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a szenátusi ülésterem ajtaja előtt, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Egy éve volt a Capitolium ostroma – Ez történt a sámánnal, az ősemberrel és a többiekkel

A világsajtót bejáró fotókon pózolókat a képek hamarosan kísérteni kezdték, mivel segítségükkel könnyen azonosíthatóvá váltak.

725 tüntetőt tartóztattak le a 2021 január hatodika óta eltelt egy évben, közülük harmincan börtönbüntetésüket töltik. Még további 350 embert keres a rendőrség, akik túlnyomó többségét, 250 tüntetőt azzal gyanúsítanak, hogy megtámadták a rendőröket.

A hírhedtté vált fotókon szereplő arcok történeteit gyűjtötte össze a BBC: ők már biztosan megbánták, hogy pózoltak.

QAnon sámán

A legtöbbször megosztott fotók között volt a 34 éves Jacob Anthony Chansley képe, aki QAnon sámánként emlegette magát. A lelkes Trump-támogató Chansley-t szarvakat és medvebőr fejdíszt viselve fényképezték le,

gyorsan az ostrom egyik legfelismerhetőbb alakjává vált.

A férfit néhány nappal a zavargások után letartóztatták, majd novemberben 41 hónap börtönbüntetésre ítélték, amihez 36 hónapos feltételes szabadlábra helyezés társul. A bíróságon Chansley azt mondta, hogy

most már úgy véli, "helytelen volt belépni a Capitoliumba", és reméli, hogy "fejlődni fog".

A rá szabott büntetés az egyik legkomolyabb azoké közül, akik részt vettek a zavargásokban.

Adam Johnson

A 36 éves floridai randalírozó Trump-sapkát viselve sétált a Capitoliumba egy, a házelnök pecsétjével ellátott pódiumot cipelve, egy olyan festmény előtt pózolva, amely John Burgoyne brit tábornok megadását ábrázolja az amerikai függetlenségi háborúban. Birtokháborítással, rendbontással és kormányzati tulajdon ellopásával vádolták meg: bűnösnek vallotta magát, hat hónap börtön és akár 9500 dollár büntetés is várhat rá. Tervei szerint könyvet ír a történtekről, melynek hasznát öt éven át átadja a kormánynak.

Richard Barnett

A 61 éves Richard Barnettet Nancy Pelosi képviselőházi elnök irodájában fotózták le, az egyik csizmájával az íróasztalon. A férfi üzeneteket is hagyott Pelosi asztalán. Jelenleg is tárgyalására vár, február elsejéln jelenik meg a bíró előtt, de teljesen ártatlannak vallja magát.

Kevin Seefried

A férfi egy konföderációs zászlóval a kezében sétált a folyosókon a szenátus bejáratának közelében: őt és fiát, Huntert egy héttel a zavargások után tartóztatták le, több cselekménnyel is vádolták őket, többek között erőszakos behatolással és rendzavarással a Capitolium területén.

A január 6-i letartóztatott résztvevők szövetségi adatbázisa szerint minden vádpontban ártatlannak vallotta magát, és továbbra is szabadlábon van, miközben esküdtszéki tárgyalásra vár.

Aaron Mostofsky

A prominens, politikai kapcsolatokkal rendelkező New York-i bíró fia, Aaron Mostofsky

szőrmebundát viselve, ősemberként, rendőrségi rohampajzsot és fabotot tartva a kezében pózolt egy fotón.

Arról nyilatkozott, a Donald Trumpra szavazókat becsapták. Hat nappal a történtek után letartóztatták, és több bűncselekménnyel vádolták meg, többek között kormányzati tulajdon ellopásával, rendőrök megtámadásával vagy akadályozásával és rendbontással.

Az összes vádpontban ártatlannak vallotta magát, és a tervek szerint január 24-én jelenik meg a bíróság előtt esküdtszéki tárgyaláson.

Frank Füredi professzor, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa a Látószög blogon írt az évforduló kapcsán. Bejegyzésében úgy fogalmaz: a hatalom berkeiben egy év elteltével is arra használják az ostromot, hogy a rettegés kultúráját építsék.

"Az amerikai politikai elit szemrebbenés nélkül, magától értetődően katasztrófává fújta fel a Capitoliumnál tavaly január hatodikán lezajlott tiltakozást" - írta.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×