eur:
397.1
usd:
369.67
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Sebastian Kurz osztrák kancellár bemutat egy dokumentumot a Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel, Bojko Boriszov bolgár kormányfővel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten az uniós vakcinaelosztásról folytatott tárgyalásuk után Bécsben 2021. március 16-án. A tanácskozáson Krisjanis Karins lett miniszterelnök és Andrej Plenkovic horvát kormányfő videokonferencia keretében vett részt. A koronavírus elleni oltóanyagok kiszállítása az egyes európai uniós országokba nem egyenlő mértékben történik, vagyis nem minden ország kapja meg lakosságarányosan a neki járó mennyiséget.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Sebastian Kurz elmondta, mi lesz a következő munkahelye Amerikában

A volt osztrák kancellár globális tervező munkakörben a német származású amerikai milliárdos befektető, Peter Thiel cégénél, a Thiel Capitalnál fog dolgozni – erősítette meg maga az érintett a Krone és a Heute osztrák lapokban megjelent nyilatkozatában.

Thiel társalapítója volt a PayPal online fizetési rendszernek, továbbá a Palantir adatelemző cégnek, és a 2000-es évek elején a Facebook közösségi hálózatba is befektetett. Politikailag Donald Trump volt amerikai elnököt támogatta.

A Thiel Capital székhelye Kaliforniában van. Peter Thiel főként technocégekbe fektet be, de jelen van tőkéjével a (legális) kannabiszpiacon, és az úgynevezett "seasteading" projekt keretében "úszó városok" létrehozását tervezi.

Thielt a Republikánus Párt libertárius (szabadelvű) csoportjához sorolják, amely az egyéni szabadságot az állam fölé helyezi, az állami beavatkozást elutasítja. A libertáriusok síkra szállnak a szabad fegyverviselés jogáért, valamint a kábítószerek legalizálása és a melegházasság mellett is. 2016-ban Thiel a republikánus konvención delegátusként Trumpra szavazott.

Az osztrák kormány átalakulását egy októberben kirobbant botrány indította el, miután az ügyészi hivatal bejelentette, hogy több személy, köztük Kurz ellen is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával. Kurz akkor lemondott a kancellári posztról, majd az Osztrák Néppárt elnökségéről is, és felhagyott a politikával. Utódja a kancellári székben ideiglenesen Alexander Schallenberg addigi külügyminiszter lett. Két hónap múltán Schallenberg is bejelentette lemondását, és visszatért régi munkakörébe, a külügyminiszteri tisztségbe. Utódát, Karl Nehammert december 6-án iktatták be Ausztria új kancellárjaként, miután megválasztották az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének Kurz helyébe.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×