eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter az ukrán kapcsolatok javulásában bízik

Reméli, hogy 2022 jobb élv lesz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megerősítette kölcsönös szándékát a kétoldalú kapcsolatok javítására. Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta: a feladat nem lesz könnyű, de bíznak abban, hogy 2022 jobb év lesz a magyar-ukrán kapcsolatok szempontjából mint az idei volt.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében azt írta, az elmúlt években nagyon sokat dolgoztak azért, hogy biztosítsák Magyarország energiaellátását és növeljék Magyarország szerepét a közép-európai ellátásbiztonság tekintetében is.

Hét szomszédunkból mára már hattal van gázvezeték-összeköttetésünk, és hamarosan tovább növekszik a villamosáram-kapcsolatok száma - tette hozzá.

Szijjártó Péter megjegyezte: földgázszállítás tekintetében egyre fontosabb tranzitországgá vált Magyarország, "tavaly és idén is rajtunk keresztül szállították a legtöbb gázt Ukrajnába a nyugati irányból".

Mint írta, a rendszerüzemeltető vállalatok technikai megállapodása alapján 2022 első három hónapjában is maximális kapacitással mehet majd a Magyarország felőli gázszállítás Ukrajnába.

Ezzel a piaci vállalatok összesen 700 millió köbméter gáz kiszállítására kapnak kereskedelmi lehetőséget január és március között - írta.

A politikus hozzátette: Dmitro Kulebával megerősítették kölcsönös szándékukat a kétoldalú kapcsolatok javítására, "amely feladat nem lesz könnyű, de bízunk benne, hogy 2022 jobb év lesz a magyar-ukrán kapcsolatok szempontjából mint az idei volt".

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×