eur:
388.48
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Youtube

118 emeletes a világ második legmagasabb, Malajziában épített tornya

Közel 680 méteres a Merdeka 118, mely Kuala Lumpurban épült meg, egyedül a dubaji Burdzs Kalifa "nőtt" magasabbra nála.

Ikonikus torony a jövőnek - ezekkel a szavakkal adta át Ismail Sabri Yaakob, Malajzia miniszterelnöke kedden a tornyot annak avatóünnepségén. "Nemcsak mérnöki teljesítményként jelentős, de Malajzia, mint modern és fejlett ország pozícióját is megerősíti" - fogalmazott.

A torony 119 emeletén 288 ezer négyzetméternyi hasznos terület található. A torony fele irodáknak ad teret, a fennmaradó részen mecset, bevásárlóközpont, egy hotel és egy kilátó osztoznak. A torony egy nagy parkban terül el, amelynek bárki által megközelíthető területei is lesznek a CNN cikke szerint.

A Kuala Lumpur történelmi városrészében található felhőkarcoló a Merdeka Stadionra néz, ahol Tunku Abdul Rahman egykori vezető 1957-ben kikiáltotta Malajzia függetlenségét. A projekt mögött álló ausztrál építész iroda, a Fender Katsalidis elmondta, hogy az épület homlokzatán található, háromszög alakú üvegfelületeket a malajziai kézművességben fellelhető minták ihlették.

A terv az iroda szerint képviseli a kulturális sokszínűséget, ami a maláj népet jellemzi.

A cég egyik alapító partnere, Karl Fender nyilatkozatban hozzátette, hogy az épületet úgy tervezték, hogy gazdagítsa a város társadalmi energiáját és kulturális szövetét".

"Emellett a világ második legmagasabb épületének létrehozásával elért eredmény a tervezés, a problémamegoldás, az együttműködés és az emberi erőfeszítések hosszú éveit ünnepli, amelyek egy ilyen összetett épület megvalósításához szükségesek" - idézik.

A 2010-ben bejelentett projekt megvalósítását öt éve kezdték meg. Nem volt egyértelműen pozitív a fogadtatása amiatt, hogy a történelmi városrészbe tervezték megépíteni. A tervek szerint már korábban megnyitott volna, de tavaly márciusban egy hathetes,

a koronavírus miatti lezárás csúszást eredményezett.

Kuala Lumpur városképét az elmúlt évtizedekben felhőkarcolók alakították át, a malajziai főváros ma a világ 13. legmagasabb városa a Magasépítmények és Városi Élőhelyek Tanácsa szerint. A 288 méter magas Petronas-tornyok 1998 és 2004 között a világ legmagasabb épületei közé tartoztak, majd a tajvani Taipei 101 lekörözte őket. 2019-ben a 106 emeletes Exchange 106 lett Kuala Lumpur - és Délkelet-Ázsia - akkori legmagasabb felhőkarcolója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×