eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Zoran Zaev volt miniszterelnök, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke támogatóihoz beszél az előrehozott észak-macedóniai parlamenti választások estéjén Szkopjéban 2020. július 15-én.  Az észak-macedóniai parlamenti választásokat a kormányzó szociáldemokrata szövetség nyerte. Az SDSM a szavazatok 35,85 százalékát kapta, alig másfél százalékkal előzve meg a voksok 34,49 százalékát megszerző jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE).
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Benyújtotta lemondását Észak-Macedónia miniszterelnöke

A Zoran Zaev vezette Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vereséget szenvedett az októberi helyhatósági választásokon.

Zaev lépése várható volt, mivel közvetlenül a választások után azt mondta, hogy le kíván mondani mind miniszterelnöki, mind pártelnöki tisztségéről, utóbbit novemberben meg is tette. Az azóta eltelt időben Zaev azon dolgozott, hogy biztosítsa a hatalom rendezett átadását, amely kormányváltás nélkül történik.

Másfél héttel ezelőtt a szociáldemokraták a Zaev által kiszemelt jelöltet - Dimitar Kovacsevszki korábbi pénzügyminiszter-helyettest - választották meg utódjának a pártelnöki posztra.

Kovacsevszki most már a párt szűk parlamenti többségének köszönhetően a miniszterelnöki posztra is esélyes. A szociáldemokratákat egy kis albán etnikai párt is támogatja.

Zaev előbb 2017 májusától 2020 januárjáig töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, majd 2020 augusztusától ismét. Nevéhez fűződik a Macedónia névvel kapcsolatos, régóta húzódó vita rendezése a szomszédos Görögországgal.

A korábbi kormányfő kezdeményezte és nyerte meg a 2018-as népszavazást az ország nevének Észak-Macedóniára változtatásáról, hogy megkezdődhessenek az uniós csatlakozási tárgyalások. A névcsere 2019-ben lépett hatályba.

Jelenleg azonban Bulgária akadályozza Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszter hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a fővárosban, Szkopjéban tartott megbeszélésén azt mondta, hogy országa folytatni fogja a reformokat, illetve rendezni kívánja a nyitott kérdéseket a szomszédos államokkal, így Bulgáriával is, amelynek új kormányától európai hozzáállást remélnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×