eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ezer tölgyfát vágnak ki, hogy a Notre Dame újra a régi fényében ragyogjon

Azért a tölgyet választották, mert az eredetihez a legjobban az hasonlít.

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház rekonstrukciójához mintegy ezer tölgyet használnak fel.

Az épület stabilizálási munkálatai szeptemberen fejeződtek be, ezután kezdődhetett meg a tényleges helyreállítás.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Emmanuel Macron elnök akkor ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, de ezt a határidőt több hátráltató tényező, köztük az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia okozta leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani.

A katedrális tornyának újjáépítéséhez szükséges, mintegy ezer tölgyfa kivágása csütörtökön kezdődött. Franciaország-szerte

45 fűrészüzem dolgozza fel, szárítja és tárolja majd a faanyagot,

amelyet 2023-ban szállítanak az építkezés helyszínére. Azért a tölgyet választották, mert olyan építőanyagot akarnak használni a helyreállításhoz, amely az eredetihez a legjobban hasonlít.

A felújítás költségeit pontosan még nem tudták megbecsülni, de eddig mintegy 840 millió euró (309 milliárd forint) gyűlt össze adományokból.

A tűz okát még nem tisztázták teljesen, de valószínűleg az elektromos rendszer hibája vagy egy el nem oltott cigaretta okozhatta a tüzet.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×