eur:
389.14
usd:
361.07
bux:
68083.63
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Varsó, 2018. február 13.Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Varsóban 2018. február 13-án, egy nappal az Ukrajnából Lengyelországba történt kitoloncolása után. Szaakasvili  úgy nyilatkozott, hogy nem kér politikai menedékjogot Varsótól és vissza akarja szerezni ukrán állampolgárságát. (MTI/EPA/Jacek Turczyk)
Nyitókép: JACEK TURCZYK

Katonai órházba vitték az éhségsztrájkoló volt grúz elnököt

A kórház környékét rendőrök zárták le.

Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt péntek este a főváros, Tbiliszi külvárosában lévő börtönkórházból Gori város katonai kórházába vitték.

A konvoj mozgásáról élő felvételeket mutatott a helyi tévécsatorna, a TV Pirveli. Útjára orvosok, édesanyja, valamint ügyvédei kísérték el. A kórházon kívül nyugodt a helyzet. Az épület környékét rendőrök zárták le.

Szaakasvili ügyvédje, Nika Gvaramia pénteken közölte, a volt vezető beleegyezett abba, hogy átszállítsák egy katonai kórházba, és befejezi az éhségsztrájkot, amelyet több mint egy hónappal ezelőtti letartóztatása után kezdett.

Szaakasvilit hivatali visszaélésért és emberölésért ítélték 6 év büntetre. Hívei szerint azonban bebörtönzése a jelenlegi kormány politikai érdeke. A politikus a legutóbbi időkig Ukrajnában élt, van ukrán állampolgársága is. Október 1-jén vették őrizetbe Grúziában, ahová nem sokkal az önkormányzati választások első fordulója előtt tért vissza.

A volt elnököt kezdetben a Rusztavi börtönben tartották fogva, ahol éhségsztrájkba kezdett, mert politikai fogolynak tartja magát. November 8-án a politikust átszállították egy börtönkórházba. Csütörtökön az ügyvédjével folytatott megbeszélésen összeesett, majd az intenzív osztályra szállították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×