eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
II. Erzsébet brit királynő felolvassa a hagyományos trónbeszédét és ezzel megnyitja a 2021-2022-es parlamenti évet a londoni Westminster-palota felsőházi üléstermében, a Lordok Házában 2021. május 11-én. A trónbeszéd a kormánynak az új parlamenti évre szóló törvénykezési munkatervét ismerteti.
Nyitókép: Eddie Mulholland

Orvosai megálljt parancsoltak II. Erzsébetnek, muszáj pihennie

Az elmúlt 130 napban 136 hivatalos programon részt vevő uralkodónak le kell mondania észak-írországi útját a doktorok javaslatára.

Az utat az utolsó pillanatban mondták le. A 95 éves II. Erzsébet az eredeti tervek szerint szerdán és csütörtökön hivatalos úton vett volna részt, ám végül vonakodva, de elfogadta orvosai arra vonatkozó tanácsát, hogy a következő néhány napot inkább pihenéssel töltse Windsorban, tájékoztat a CNN.

"Őfelsége jó hangulatban van, de csalódott, hogy nem tud Észak-Írországba látogatni, ahol ma és holnap egy sor megbeszélést kellett volna tartania. A királynő legmelegebb jókívánságait küldi Észak-Írország népének, és várakozással tekint egy jövőbeni látogatás elé" - szól a hivatalos közlemény.

Az uralkodó egy későbbi időpontban pótolni kívánja a most elmaradt látogatást.

Egyes források szerint

nem koronavírussal összefüggő okból mondta le az uralkodó az utat.

Előző este egyébként még személyesen fogadta Windsorban a brit kormány által rendezett nemzetközi befektetési konferencia résztvevőit, köztük Boris Johnson miniszterelnököt és Bill Gatest, a Microsoft társalapítóját.

Majd' hetven éve a trónon

Erzsébet a világ leghosszabb ideje a trónon ülő uralkodója: 2022-ben lesz trónra lépésének hetvenedik évfordulója. Éppen a napokban utasította ugyanakkor vissza Az Év Időse díjat, melyet az Oldie magazin ítél oda, s melyet édesanyja, a 2002-ben elhunyt anyakirálynő is megkapott, férje, a nemrég elhunyt Fülöp herceg ugyanakkor hozzá hasonlóan visszautasított. A Reuters cikke szerint indoklásában az szerepelt: az ember annyi idős, amennyinek érzi magát, ennek logikáját követve pedig nem gondolja úgy, hogy megfelelne a díj kritériumainak, így azt legjobb kívánságai mellett visszautasítja.

Szűkszavúan kommunikálnak egészségéről

A királynő egészségi állapotáról többet nem tudhatunk meg a hivatalos kommunikációból, ugyanakkor a jelenlegi tervek szerint a glasgow-i COP26-tanácskozáson továbbra is résztvevők között sorolják fel.

A Daily Mail cikke megemlíti, hogy

legutóbbi hivatalos elfoglaltságán járóbotot használva láthattuk

II. Erzsébetet: 2003-ban már használta ezt az eszközt, de akkor közvetlenül térdműtét után volt. A királynő két koronavírus elleni oltást már megkapott januárban és márciusban, és a feltételezések szerint életkora révén valószínűleg harmadik adagban is részesítették már. A Vanity Fair nemrég arról írt, hogy a királynőnek azt javasolják orvosai, ne fogyasszon alkoholt.

Rengeteget dolgozik

A királyi család harmadik legtöbbet dolgozó tagja egyébként II. Erzsébet: az elmúlt 130 napban 136 eseményen vagy videokonferencián vett részt. Ezt csak Anna hercegnő és Károly herceg szárnyalta túl: előbbi 145 nap alatt 148 eseményen, utóbbi 141 nap alatt 146 eseményen vett részt.

II. Erzsébet királynő április 21-én töltötte be 95. életévét - emlékeztetett vonatkozó tudósításában az MTI. A születésnap azonban hivatalos rendezvények nélkül, gyásszal telt, mivel az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg alig néhány nappal korábban, április 9-én - századik születésnapja előtt csaknem pontosan két hónappal - elhunyt.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg tavaly novemberben ünnepelte 73. házassági évfordulóját.

A királynő és az edinburghi herceg volt az angol-brit monarchia évezredes történetének legidősebb uralkodói házaspárja, és a házasságban együtt töltött több mint 73 évük is példátlan a királyság fennállása óta.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×