eur:
388.8
usd:
361.6
bux:
68723.98
2024. május 8. szerda Mihály
Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrortámadások áldozatainak emlékére elhelyezett zászlók a malibui Pepperdine Egyetem területén 2021. szeptember 8-án. 2001. szeptember 1-jén New Yorkban két, terroristák által eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. Egy harmadik eltérített a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. A negyedik eltérített gép a pennsylvaniai Shanksville-nél lezuhant. A támadásokban a 19 terrorista mellett 2977 ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Tálas Péter: a titkosszolgálatok sokat fejlődtek 2001. szeptember 11. óta

Ma is léteznek olyan terrorszervezetek, amelyeknek szándékában állhat egy, a 20 évvel ezelőttihez hasonló támadás végrehajtása - ennek valószínűségéről Tálas Pétert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatóját kérdezte az InfoRádió.

A titkosszolgálatok tanultak a húsz évvel ezelőtti amerikai terrortámadásból, és felkészültek az évfordulóra is – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy ma létezik-e olyan terrorszervezet, amelynek szándékában és hatalmában áll egy ekkora merénylet végrehajtása, Tálas Péter azt válaszolta: léteznek olyan szervezetek, amelyek a szeptember 11-ei merénylethez hasonlót el szeretnének követni, de a képességeikről már nem vagyok meggyőződve. Amennyiben képesek lennének, valószínűleg ilyen támadást mindenféleképpen szerveznének.

"A szeptember 11-i egy különleges terrorcselekmény volt: a halálos áldozatainak és a sebesültjeinek száma szerintem messze meghaladta a szervezők által remélt sebesült- és halottszámot. Egész egyszerűen ez egy ritka, azóta megismételhetetlen terrortámadás-sorozat volt. Hasonló nagyságrendben ilyenek azóta nem fordultak elő – a következő legnagyobb terrortámadás, ami a 20 év alatt bekövetkezett, az 800 ember halálát okozta, de ez messze van a háromezertől" - mondta Tálas Péter.

A 2001-es merénylet erős szimbolikáját is érdemes kiemelni: a World Trade Center, a Pentagon és állítólag a Capitolium vagy a Fehér Ház lett volna annak a repülőgépnek a célpontja, amely végül is lezuhant Pennsylvaniában – ezek szimbolikus helyszínek.

"De ami még fontosabb, hogy

az Egyesült Államokat érte terrortámadás, és 2001-ben még egy olyan világrendben éltünk, amit az Amerikai Egyesült Államok hegemón világrendjének szoktunk emlegetni,

vagy akkor azt gondoltuk, hogy ez a hegemón világrend ez létezik és fennmarad. A terrortámadás szimbolikája és üzenete ugyanakkor nemcsak az Egyesütl Államok sebezhetősége szempontjából nagyon fontos. Vannak ugyanis olyan, nem állami biztonságpolitikai szereplők – ezek a lehetnek terror- és fegyveres szervezetektől kezdve a különböző NGO-kon át egészen a multinacionális vállalatokig –, amelyek nem állami szereplőként is befolyásolni tudják a nemzetközi kapcsolatok eseményeit" – emelte ki Tálas Péter.

A 20 évvel ezelőtti események után a titkosszolgálatok nagyon erőteljes kritikákat kaptak: hogyan történhetett meg mindez, hogyan nem kerültek a látókörükbe ezek az emberek, miként tudták ezek a terroristák kiképezni magukat, adott esetben pilótatudáshoz és -engedélyhez jutni. Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója elmondta: az utóbbi két évtizedben a titkosszolgálatok érdemben tanultak 9/11-ből, ahogy a politikai vezetés is.

"Kialakult egy nemzetközi terrorellenes infrastruktúra, nemzetközi értelemben és nemzeti szinten is, különösen a nyugati államokban. Ezeket úgy építették fel a legtöbb helyen, hogy el tudják kerülni azokat a problémákat, amelyek 2001. szeptember 11-én a különböző titkosszolgálatok közötti párbeszéd hiányából vagy az adatcsere hiányából fakadtak. Mindemellett a titkosszolgálatoknak hihetetlen technikai segítsége jött létre az elmúlt 20 évben: olyan megfigyelési, lehallgatási és hírszerzési eszközöknek vannak a birtokában, amelyek 2001. szeptember 11-én nem léteztek. Nyilván, a másik részről a terroristák is olyan kommunikációs csatornákhoz és eszközökhöz jutottak hozzá, amelyekkel sokkal nagyobb a hatókörük. Emiatt szeptember 11-étől

egyfajta virtuális fenyegetést is állandósítani tudnak."

Tálas Péter a 20. évforduló kapcsán megjegyezte: a titkosszolgálatok is nyilván készülnek a 20. évfordulóra, a kérdés inkább az, hogy ezt mennyire szükséges látványosan csinálniuk – a válasz a szakember szerint az, hogy nem kell feltűnőnek lenniük ahhoz, hogy hatékonyak legyenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×