eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Indiai ellenzékieket tiltott a Twitter egy meggyilkolt gyermek kilétének felfedéséért

A vezető indiai ellenzéki párt a sajtószabadság megsértésével vádolja a Twittert, miután a cég több olyan felhasználói fiókot letiltott, amelyek egy állítólag megerőszakolt és meggyilkolt gyermek személyazonosságát fedték fel.

A Twitter döntése az indiai gyermekvédelmi ügynökség felhívását követte. arra kérték őket, blokkolják a hozzáférést azokhoz a tweetekhez, amelyek szerintük azonosítottak egy kilenc éves kislányt, akit a hónap elején öltek meg Delhiben. A rendőrség vizsgálja az áldozat családja és szomszédai által felhozott nemi erőszakra vonatkozó vádakat, írja a CNN.

Tisztázatlan körülmények

A gyermek a dalit kaszt tagja volt, ennek a kasztnak tagjai helyezkednek el legalul az indiai társadalmi ranglétrán. Halálával összefüggésben

négy embert tartóztattak le,

igaz, vádat egyelőre egyikük ellen sem emeltek. Az eset miatt bírósági vizsgálat indult, napokon át tartottak a demonstrációk felháborodott falusiak és aktivisták körében, akik szerint Narendra Modi miniszterelnök kormánya nem tett eleget a szexuális erőszakkal kapcsolatos, régóta fennálló problémák kezelése érdekében.

Modi leghangosabb bírálói közt van a Kongresszus párt, az ország legnagyobb ellenzéki pártja. A párt vezetője és parlamenti képviselője, Rahul Gandhi augusztus 4-én tweetelt egy fotót, amelyen a lány szüleivel látható, a képaláírással: "A szülők könnyei egy dologról beszélnek: lányuk, az ország lánya megérdemli az igazságot". Az indiai gyermekvédelmi ügynökség szerint a fotó közlésével azonosították a gyermeket. Gandhi 19.5 milliós követőtáborrral bíró felhasználói fiókját felfüggesztették, a Kongresszus párt érdeklődésére pedig elmondták, a felhasználói fiók működését azért függesztették fel, mert alapelveikkel ellenkező tartalom jelent meg azon.

Számtalan tweettel volt gond

"Több száz olyan tweettel szemben tettünk proaktív lépéseket, amelyek a szabályainkba ütköző képet tettek közzé, és a végrehajtási lehetőségeinkkel összhangban ezt a jövőben is folytathatjuk" - mondta a szóvivő. "Bizonyos típusú magáninformációk nagyobb kockázatot hordoznak, mint mások, és célunk mindig az egyének magánéletének és biztonságának védelme".

További ötezer fiókot függesztettek fel később azért, mert utánközölték a Gandhi által posztolt fotót. A blokkolás feloldható, ha a felhasználó törli a kifogásolt tartalmat.

Helyi problémák adódnak

A Twitter hónapok óta nehéz helyzetben van Indiában: a kormány február óta előírja, hogy a közösségi médiavállalatoknak

biztosítaniuk a helyi törvények betartását és az indiai felhasználók panaszainak kezelését.

A vállalatoknak továbbá kötelesek nyomon követni az üzenetek első feladóját, ha a hatóságok ezt kérik. Májusban a Twitter aggodalmát fejezte ki az új szabályok alapvető elemeivel és az országban a szólásszabadságra leselkedő potenciális fenyegetéssel kapcsolatban. Később azonban ígéretet tett arra, hogy eleget tesz az új követelményeknek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×