eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Lávafolyam hömpölyög az Etnából, Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjából a szicíliai Catania város közelében 2020. december 14-én hajnalban.
Nyitókép: Davide Anastasi

Több várost is csődbe vihet az Etna

Az olasz kormány ötmillió eurós csomaggal segít az Etna kitörései által érintett településeknek abban, hogy megszabadulhassanak a vulkáni hamutól.

A szicíliai vulkán február óta rendszeresen kitör, ezzel pedig több tucatnyi várost sodort a csőd szélére, írja a The Guardian. Minden egyes újabb kitörés egymillió euróval növelheti meg a költségeket, melyeket a vulkáni hamu eltávolítása jelent.

"A helyzet nagyon súlyos" - mondta Alfio Previtera, Giarre városának egyik önkormányzati tisztviselője, az Etna hamuja által leginkább érintett falvak egyike. ''Utcák, terek, tetők, erkélyek, autók - mindent beborít a hamu.

Március óta körülbelül 25 ezer tonna hamu hullott a városunkra.

Az emberek esernyőkkel védekeznek" - folytatta. Az olasz törvények szerint a hamu veszélyes hulladéknak minősül, ami az ártalmatlanítás költségeit köbméterenként 20 euróra emeli.

"Az Etna minden egyes kitörése alkalmával több tízezer köbmétertől kétszázezer köbméterig terjedő mennyiségű hamut lövell ki" - mondja Boris Behncke, a cataniai Nemzeti Geofizikai Intézet vulkanológusa. "Ez komoly problémát jelent az önkormányzatok számára."

Jelentős mennyiségű adósságot halmoztak fel

Previtera elmondása szerint több település hatalmas adósságot halmozott fel, miközben igyekezett elvégezni az ártalmatlanítással kapcsolatos feladatokat, ennek következtében pedig közel kerültek a csődhöz.

Hogy ezt elkerüljék, a szenátus a múlt héten törvényt fogadott el arról, hogy a hamut többé nem kell veszélyes hulladéknak tekinteni.

"A törvény jelentősen csökkenteni fogja az ártalmatlanítási költségeket" - mondta Silvio Grasso mérnök, Giarre város polgári védelmének vezetője. "A törvény előírja például, hogy a hamu felhasználható a mezőgazdaságban, hogy termékenyebbé tegye a földet, vagy az építőiparban cementáló vagy töltőanyagként. Természetesen a probléma azért is fennáll, mert még további kitörések várhatók."

Megkeseríti a mindennapokat

A 3300 méter magas Etna február óta 2000 méter magas lávaszökőkutakkal tör ki rendszeresen. A cataniai Nemzeti Geofizikai Intézet vulkanológusai a hamu tanulmányozása kapcsán megállapították, hogy az az általuk primitív magmának nevezett anyagból áll, amely a hegy belsejéből származik, és nagyobb mennyiségű gázt hordoz, ami megmagyarázza a szokatlanul magas kitöréseket. A vulkánon több ezer lakos és földműves él és dolgozik, akiknek a tetőkre és erkélyekre zúduló, szinte állandó hamuesővel kell megküzdeniük.

"Egész napunkat azzal töltjük, hogy eltávolítjuk a hamut az otthonunkból.

A problémát az jelenti, ha ez felhalmozódik a tetőn, ami azzal a veszéllyel jár, hogy eltömíti a lefolyócsöveket.

A hamunak a tetőről történő eltávolítása akár 300-400 euróba is kerülhet" - mondja a 74 éves Pinella Astorina, aki Trecastagniban, a vulkán lejtőin fekvő egyik kisvárosban él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×