eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Corona Virus mutation with DNA - covid-19 illustration with dark blue cell background
Nyitókép: peterschreiber.media/Getty Images

Folyamatosan rekordokat dönt a járvány az olimpia országában

A koronavírus-járvány erősödése miatt Japánban vészharangokat kongatnak az illetékesek, mert csütörtökre már harmadik napja rekordokat dönt az újonnan fertőzöttek száma. Thaiföldön egy repülőtér raktárhangárját alakítják át kórháznak az egyre több beteg miatt. Kambodzsa lezárta thaiföldi határát a személyforgalom előtt.

Tokióban szerdáról csütörtökre 3865 újabb fertőzést jegyeztek fel, amely kétszerese az egy héttel ezelőtti adatnak. A szám meredeken emelkedik: szerdára 3177 esetet regisztráltak, és már az is rekordnak számított a járvány másfél évét tekintve. Japán kormánytisztségviselők közölték, hogy a ragály nem csupán a fővárosban erősödik vészesen, hanem országszerte is. Először lépte át a kilencezres határt a napi új fertőzések száma, ráadásul jócskán: 9576 esetet jegyeztek fel. A növekedésben a korábbi vírusvariánsoknál sokkal agresszívabban terjedő, indiai eredetű deltáé a főszerep.

"Szinte

semmi sincs, ami fékezné a járványt, sok tényező viszont tovább erősítheti"

- mondta Omi Sigeru, a japán kormány orvosi tanácsadója, kiemelve az olimpiát és a nyári vakációt. A legveszélyesebbnek azonban azt tartja, hogy "a társadalom nincs igazán tudatában a válságnak, emiatt a ragály tovább terjed, és félő, hogy súlyosan terhelődik az egészségügyi ellátás" - mondta a tanácsadó.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy az emberek tömegével sétálnak az utcákon annak ellenére, hogy a hatóságok megkérték őket, maradjanak otthon.

A tokiói helyzet romlása miatt a fővárossal szomszédos három prefektúra kormányzói azt tervezik, hogy a miniszterelnököt megkérik, hirdessen ki rendkívüli állapotot a területükön.

Kono Taro, a japán kormány oltásügyi minisztere szerdán úgy nyilatkozott az AP-nek: nincs bizonyíték arra, hogy az olimpia résztvevői miatt terjedne a vírus a japán lakosság körében, és szerinte egyetlen belföldi fertőzés sem köthető az olimpiához.

Egy tekintélyes japán pszichológus-professzor, Takajuki Harada ugyanakkor a japán állami tévében kifejtette, hogy a japán olimpiai sportsikerek lelkesítik a lakosságot és sokan emiatt sem veszik annyira komolyan a járványt, mint korábban.

A kelet-délkelet ázsiai térség más országaiban is romlik a helyzet. Thaiföldön csütörtökön megkezdték Bangkok egyik repülőterén egy raktárhangár berendezését 1800 ágyas kórháznak, mert meredeken emelkedik a fertőzöttek száma. Az ország fővárosában nem csupán a kórházak, hanem már az ideiglenes tábori kórházak is megteltek koronavírusos betegek ezreivel. Thaiföldön szerdáról csütörtökre 17 699-cel nőtt a bizonyítottan koronavírusos fertőzöttek száma, a ragály okán pedig 165-en haltak meg, egy nap alatt a legtöbben 2020 eleje óta.

A delta vírusváltozat gyors terjedése miatt Kambodzsa lezárta csütörtökön a Thaifölddel közös határát. A rendelkezés alól az áruforgalom kivétel. A határzárat egyelőre augusztus 12-ig rendelte el Hun Sen, Kambodzsa kormányfője.

A 17 millió lakosú országban csütörtökre 765 új fertőzést regisztráltak, eddig összesen 75 ezret a járvány kezdete óta. Bizonyítottan a ragály miatt 1339-en haltak meg, 11-en szerdáról csütörtökre. Kambodzsában viszonylag magas a lakosság oltottsági aránya, már 40 százalék felett van, a 69 milliós lélekszámú Thaiföldön ugyanakkor a lakosságnak csak a 18,5 százaléka kapott eddig legalább egy oltást, és mindössze 5,5 százalékos a teljesen beoltottak hányada.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×