eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Változhatnak a cseh női vezetéknevek

A parlament döntése alapján szavazhat a szenátus arról, hogy eltűnjön-e a női vezetéknevek végéről az -ová végződés.

A cseh nyelvben jelenleg minden nő vezetéknevéhez hozzákerül a női nemet jelölő -ová végződés, nagyon kevés körülmény tette lehetővé azt, hogy megszabaduljanak ettől, írja a BBC. A kivételek közt szerepelt, ha valaki külföldivel él együtt vagy nemzetisége nem cseh.

Helena Valková egykori igazságügy-miniszter terjesztette a cseh parlament elé a javaslatot, miszerint vessenek véget ennek a gyakorlatnak: a jelenlegit egyenlőtlen helyzetnek nevezte, amely szerinte abszurd szituációkhoz vezethet. Szlovákiában a nőknek lehetősége van hasonlóan képzett vezetéknevük megváltoztatására, Csehországban azonban ez eddig nem volt megoldható.

Szerdán a cseh parlamentben 91 képviselő szavazott úgy, hogy a nők a későbbiekben dönthessenek arról, milyen formában szeretnék használni vezetéknevüket, míg 33 ellenezte az előterjesztést.

Azt a javaslatot, miszerint a személyi igazolványok ne tartalmazzanak nemre vonatkozó információt, elutasította a parlament.

A szláv nyelvekre jellemző az a névadási gyakorlat, amelyet Csehország is használ, és amelyet külföldiek esetében is alkalmaznak: így jelenhet meg a cseh hírekben Angela Merkelová vagy Hillary Clintonová.

Ondřej Profant képviselő, a Cseh Kalózpárt tagjának elmondása szerint egy tavaly Prágában elvégzett felmérés adatai azt mutatják, hogy a cseh nők 28 százaléka választaná a férfias vezetéknév használatát.

Cseh nyelvészek ugyanakkor a jelenlegi névadási gyakorlat mellett állnak arra hivatkozva, hogy a cseh nyelvben a nőnemű végződés nagyon fontos elem, annak eltávolítása zavart okozhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×