eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Vendégek egy stockholmi kerthelyiségben 2020. április 22-én, a koronavírus-járvány idején. Svédországban egyáltalán nem vezettek be kijárási tilalmat a koronavírus-járvány elleni védekezésül.
Nyitókép: MTI/AP/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Kudarcot vallott a járvány kezelésében a kormány a svéd parlamenti bizottság szerint

Svédország balközép kisebbségi kormánya több vonatkozásban is kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében - hangsúlyozta csütörtöki állásfoglalásában a svéd parlament alkotmányügyi bizottsága.

A kormány túl lassú volt a tesztelési és a fertőzési láncolatok nyomon követésében, csődöt mondott az idősek védelmét illetően és nem tudta egyértelműen elhatárolni az országos és a helyi hatóságok hatásköreit - fogalmazta meg bírálatait a testület, amely ugyanakkor nem tett említést Svédország sokat bírált stratégiájáról, amelynek keretében nem zárták le az országot.

Egyértelmű, hogy Svédország nem készült fel a járványra, de tanulnunk kell az elkövetett hibákból - jelentette ki Hans Ekstrom, a bizottság szociáldemokrata alelnöke.

Svédország viszonylag enyhe korlátozásokkal és a lakossághoz intézett felhívásokkal külön utas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.

A testület szerint a kormánynak gyorsabban kellett volna reagálnia a járványügyi helyzetre a tesztelési és nyomon követési rendszerek felállításával, a válság kezelését szolgáló, szélesebb felhatalmazást biztosító törvény kidolgozásával és az idősotthonok karantén alá helyezésével.

"A kormány intézkedései elégtelennek bizonyultak" - szögezte le a bizottságot vezető Karin Enstrom, aki az ellenzéki Mérsékelt Párt politikusa. "Az idősek különösen veszélyeztetettek voltak, és a kormánynak erélyesebben kellett volna fellépnie védelmükben" - tette hozzá.

A tízmillió lakosú skandináv országban a járvány kitörése óta több mint egymillió ember fertőződött meg a koronavírussal, és 14 451-en hunytak el a kórban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×