eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Newshub

Ha eddig nem volt elég baj Brazíliában, majd most lesz - videó

Árad az Amazonas és mellékfolyói, a Rio Negro vízszintje például - nem tévedés - 30 méteren áll.

Rekordmagasra emelkedett a folyók vízszintje Brazília amazóniai térségének legnagyobb városa, Manaus környékén a helyi kikötői hatóságok kedden közzétett adatai szerint.

A Rio Negro elérte a feljegyzések 1902-es kezdete óta mért legmagasabb szintjét, 29,98 métert a kikötő mérőállomásán. A közeli Solimoes és Amazonas folyók is megközelítik minden idők legmagasabb vízszintjét, elárasztva az utcákat, házakat tucatnyi településen, 450 ezer ember életét megkeserítve a térségben.

Az átlagosnál több csapadékot a térségben a La Nina jelenség okozza, amikor a Csendes-óceán középső és keleti térségében a felszíni vízhőmérséklet csökkenése módosítja a légnyomást és a szelek járását, és a megváltozott légköri áramlások világszerte szélsőséges időjárást okoznak.

Környezetkutató szakemberek és szervezetek, köztük az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint erős bizonyítékok vannak arra, hogy az emberi tevékenység és a globális felmelegedés megváltoztatja a szélsőséges időjárási események, köztük a La Nina gyakoriságát és intenzitását.

A brazil geológiai hivatal szerint az Amazonas-térségében

a tíz legnagyobb áradásból hét az elmúlt 13 évben történt.

"Ha folytatjuk a jelenlegi mértékben az Amazonas térségének pusztítását, a klimatikus rendellenességek jutnak érvényre. Egyik oldalon nagy áradások, a másikon nagy szárazságok" - hangsúlyozta Virgilio Viana, a Fenntartható Amazonas Alapítvány igazgatója.

Brazília nagy területei ugyanakkor kiszáradnak a súlyos szárazság miatt, ami a vízierőművek által termelt elektromos energia szűkösségét idézheti elő, növelve az áram árát - figyelmeztettek a brazil hatóságok.

A meteorológiai előrejelzések szerint június végén vagy júliusban még tovább emelkedhet a folyók vízszintje, ez az az időszak, amikor tetőznek a folyók a térségben.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×