eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy férfi halad el egy védőmaszkot viselő ápolónőt ábrázoló falfestmény előtt Londonban 2020. április 22-én. A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában kijárási korlátozások vannak érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A brit egészségügyben kötelezővé tehetik a koronavírus elleni oltást

A vírus kórházakban történő terjedését akarják megfékezni, Nadhim Zahawi vakcinákért felelős miniszter azt mondja, fontolgatják a dolgozók oltásának kötelezővé tételét.

"Minden felelős kormánynak kötelessége megvitatni és átgondolni, hogyan védjük meg a legkiszolgáltatottabbakat azáltal, hogy biztosítjuk, a róluk gondoskodók be legyenek oltva" – nyilatkozott Nadhim Zahawi azzal kapcsolatosan, hogy felmerült a brit egészségügyi szolgáltató, az NHS dolgozóinak kötelező oltatása, írja a Sky News. A dolognak van előzménye: a sebészeket hepatitisz B ellen kötelező jelleggel kell beoltani a szigetországban.

Egy vezető munkáspárti képviselő szerint ugyanakkor több értelme lenne annak, hogy az oltás kapcsán szkeptikus egészségügyi dolgozókat meggyőzzék, mint hogy megfenyegessék őket.

"Az NHS-ben tapasztalható munkaerőhiányból fakadó krízisre való tekintettel is érdemesebb lenne megpróbálni együttműködni a dolgozókkal, mint ellenük dolgozni"

– fogalmazott Thangam Debbonaire, aki úgy vélekedik, nem jó a dolgozókat ijesztgetni. Véleménye szerint a kormánynak azon kellene dolgoznia, hogy a szociális munkásokat és az NHS kötelékében dolgozókat meggyőzze arról, hogy az oltás jó.

Chris Hopson, az NHS szolgáltatóit összefogó szervezet vezetője szerint az oltatlan egészségügyi dolgozók száma alacsony és egyre csökken. Az NHS abban hisz, hogy az aggodalmak meghallgatása és az azokra adott adekvát válasz mindenkit meg tud győzni arról, hogy az oltások jók. "Minden aggodalom eloszlatható egy minőségi beszélgetéssel" – fogalmazott.

Nagy-Britanniában a 30 év fölöttiek jogosultak jelenleg az oltás felvételére, 39 millió embert már immunizáltak egy adaggal,

25 millió pedig mindkét oltását megkapta.

A 39 év alattiak és az állapotos nők a jelenlegi ajánlások szerint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája közül kaphatják valamelyiket.

Zahawi azt is elmondta, jelenleg a brit gyógyszerszabályozó testület, az MHRA állásfoglalására várnak a 18 év alattiak oltásához. Az európai gyógyszerügynökség, az EMA már engedélyezte a 12 év fölöttieknél a Pfizer oltását. A vakcinaminiszter szerint a megfelelő infrastruktúra már készen áll, csak ki kell mondani, hogy valóban biztonságosan használható a vakcina ebben a korosztályban is, mert, ahogy fogalmazott, gyermekek oltásánál mindig nagyon óvatosnak kell lenni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×