eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Bocsánatkérést követel a szlovák gyógyszerfelügyelettől az orosz vakcinákat menedzselő alap

A magyar laboratóriumi vizsgálat után nem késett az orosz reakció.

Bocsánatkérést követelt a szlovák állami gyógyszerfelügyelettől pénteken az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), amiért félrevezető értesüléseket terjesztett Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V-ről. "Nyilvános bocsánatkérésre kérjük a szlovák SÚKL szabályozót, amiért valótlan információt terjesztett a Szputnyik V-ről" – közölte a Twitteren az RFPI.

A közlemény emlékeztetett rá, hogy a szlovák egészségügyi minisztérium megerősítette a Szputnyik V megbízhatóságát, miután a vakcinát bevizsgálták egy Európai Unió által hitelesített magyar laboratóriumban.

Korábban a szlovák hatóság azt állította, hogy a Szlovákiába leszállított orosz vakcina tulajdonságai nem felelnek meg annak az oltóanyagénak, amelynek a teszteléséről publikáció jelent meg a londoni The Lancet tudományos folyóiratban.

Az RFPI rámutatott, hogy a vakcinát eredetileg bevizsgáló szlovák laboratóriumnak nem volt meg az ehhez szükséges uniós minősítése.

Április elején az orosz szuverén alap sorozatos szerződésszegésre hivatkozva arra kérte Pozsonyt, hogy küldje vissza a Szputnyik V-szállítmányt.

Az oltóanyag-beszerzés kapcsán Szlovákiában kialakult koalíciós válság következményeként Igor Matovic miniszterelnök március végén kénytelen volt távozni posztjáról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×