eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Lehet, hogy túl sokáig várt Szlovákia a Szputnyik beadásával

A szlovák kormány jóváhagyta a Szputnyik V vakcina alkalmazását. Az orosz védőoltás laboratóriumi tesztelése április 16-án zárult le. Az oltás minden téren megfelelt a gyártó dokumentációjában szereplő előírásoknak, és beigazolódott, hogy az oltóanyag kiváltja az elvárt immunválaszt. Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást rendelt. Az orosz vakcina beszerzése feszültséget gerjesztett a koalíción belül, amely a kormány átalakításához vezetett.

A kormány megbízta Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert, hogy a tárcája június 7-ig tegye lehetővé a nem regisztrált Szputnyik V vakcina szlovákiai alkalmazását. Az oltással összefüggésben az egészségügyi miniszternek ki kell adnia egy kötelező érvényű iránymutatást, amely garantálja, hogy az orosz vakcinával beoltott állampolgárok azonnali, a szakmai előírásoknak megfelelő orvosi ellátásban részesülnek, amennyiben jelentkeznek náluk a potenciális mellékhatások.

„Továbbra sem elhanyagolható azon állampolgárok száma, akik kinyilvánították, hogy csak a Szputnyik V-vakcinát akarják felvenni”

– olvasható a kormány által jóváhagyott dokumentumban.

Az orosz oltóanyag laboratóriumi tesztelése több mint egy hónappal ezelőtt lezárult. Az oltás minden téren megfelelt a gyártó dokumentációjában szereplő előírásoknak, és beigazolódott, hogy az oltóanyag kiváltja az elvárt immunválaszt. Az egészségügyi miniszter korábban arról beszélt, hogy az európai megoldás híve, vagyis azt szeretné, ha az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezné a vakcina alkalmazását. Ugyanakkor tudatosítja, hogy sokan vannak Szlovákiában, akik ezt a védőoltást részesítik előnyben. Vladimír Lengvarský hozzáfűzte, nem kell attól tartani, hogy a Szputnyik V nem biztonságos.

Szlovákia még márciusban összesen kétmillió Szputnyik V védőoltást rendelt, ebből 200 ezer március 8-án meg is érkezett a kassai repülőtérre, azóta pedig egy Kassa melletti laboratóriumban raktározzák.

Az orosz vakcina beszerzése feszültséget gerjesztett a koalíción belül, amely a kormány átalakításához vezetett.

Ma már a korábban még ellenálló Szabadság és Szolidaritás nevű kormánypárt miniszterei is a Szputnyik alkalmazása mellett teszik le a voksukat. Richard Sulík pártelnök és gazdasági miniszter elmondta, támogatják az orosz vakcina használatát, de természetesen csak abban az esetben, ha az érdeklődők önként döntenek a Szputnyik mellett. Meggyőződése, hogy a rendelkezésre álló összes vakcinát, vagyis mind a 200 ezer adagot fel tudják majd használni.

Más véleményt fogalmazott meg koalíciós partnere, a Za ľudí párt elnöke. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, beruházásokért felelős miniszter nem támogatja a nem regisztrált vakcinák alkalmazását.

Igor Matovič pénzügyminiszternek – aki kétmillió adag orosz vakcinára kötött szerződést, és az ő kormányzása alatt érkezett Szlovákiába az első Szputnyik-szállítmány – nincs elképzelése arról, pontosan hány ember fogja igényelni az orosz vakcinát.

„Előfordulhat, hogy azok, akik egy hónapja még a Szputnyikot akarták, már beoltatták magukat mással. Felhasználjuk az első 200 ezer adagot, aztán meglátjuk” – tette hozzá Matovič.

Arra a kérdésre, vajon Szlovákiának ki kell-e fizetnie a szerződésben szereplő mennyiséget akkor is, ha annak egy részét nem használják fel, azt válaszolta, hogy így szól a megállapodás. Szerinte azonban az orosz fél biztosan nem fogja követelni, hogy azért is fizessenek, amit nem szállítanak le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×