eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma
Jaír Lapid, az ellenzéki Kék-fehér párt második számú vezetője nyilatkozik, miután szavazott az előrehozott izraeli parlamenti választásokon Tel-Avivban 2019. április 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Hollander

Az ellenzék vezérét kérte fel kormányalakításra az államfő Izraelben

Az elsőként felkért Benjamin Netanjahu kedd éjfélig nem tudott létrehozni koalíciós kormányt.

Reuven Rivlin izraeli államelnök Jaír Lapidot, az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetőjét kérte fel kormányalakításra szerdán, miután az elsőként felkért Benjamin Netanjahunak kedd éjfélig nem sikerült létrehoznia koalíciós kormányt.

Netanjahu kedden éjfél előtt néhány perccel bejelentette Rivlinnek, hogy kudarcot vallott a kormányalakításban, és ezért az államelnök szerdán tanácskozást tartott a pártok képviselőivel arról, hogy kit javasolnak kormányfőjelöltnek.

Rivlin indoklása szerint a megbeszéléseken a kneszet (izraeli parlament) 120 képviselőjéből 56-an Lapid mögé sorakoztak fel. Emellett a négy honatyával rendelkező Raam nevű muzulmán hagyományőrző arab párt is közölte, hogy kész együttműködni bármely kormányfő-jelölttel, és a 7 parlamenti mandátumot szerzett Jobbra (Jamína) nevű párt sem zárta ki, hogy koalícióra lépjen egy Lapid vezette kormánnyal. Ezért Jaír Lapid elvileg többségi kabinetet teremthet a március 23-án megválasztott kneszetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×