eur:
395.3
usd:
372.25
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
2021. február 21-én közreadott képen John Magufuli tanzániai elnök beszél egy pártkongresszuson Dodomában 2020. július 11-én. Magufuli 2021. február 21-én először ismerte el, hogy a koronavírus-fertőzés jelen van az országában, előtte hónapokon át azt hangoztatta, hogy imádsággal már legyőzték. Az államfő felszólította a lakosokat, hogy legyenek elővigyázatosak, sőt, arra is kérte őket, hogy hordjanak egészségügyi maszkot, de csak hazai gyártásút. A világjárvány eleje óta mindvégig óvta a tanzániaiakat a külföldi áruktól, köztük a koronavírus elleni vakcinától is.
Nyitókép: MTI/AP

Nyoma veszett a vírustagadó elnöknek

Tizenegy napja nem tudni semmit a tanzániai elnökről, John Magufuliról: az a hír járja, hogy kórházban ápolják, mégpedig koronavírus miatt.

Az ellenzék vezetője, Tundu Lissu arról beszélt a BBC-nek, hogy információi szerint John Magufulit kórházban kezelik, miután elkapta a koronavírust. Az információt nem sikerült megerősíteni, de tény, hogy az elnököt lassan két hete nem látta senki. Tanzánia Magufuli vezetésével május óta nem jelent koronavírusos eseteket, az állam nem hajlandó oltási programba kezdeni. A 61 éves elnök, akik sokan kritizálnak járványkezeléséért, azt javasolta a megfertőződötteknek, hogy imádkozzanak és gyógynövényes inhalálást alkalmazzanak a koronavírus leküzdésére. Magufuli korábban arról beszélt egy temetésen, hogy országa egyszer már legyőzte a koronavírust, és újra diadalmaskodni fog fölötte.

A BBC-nek Tundu Lissu arról számolt be: úgy tudja, hogy hétfőn este szállították Magufulit a Kenyába, Nairobiba, hogy ott kezeljék. Az ő információi szerint az elnöknek szívrohama volt és kritikus az állapota. A tanzániai kormány nem kommentálta Lissu mondanivalóját, és Nairobiból sem erősítették vagy cáfolták meg az általa közölteket. A tanzániai kormány annyit közölt mindössze, hogy senki ne terjesszen meg nem erősített információkat Magufulival kapcsolatosan. Az elnök utolsó nyilvános szereplése egy Dar es-Salaam-i hivatalos eseményen volt. Az ellenzéki vezető szerint a

kormány hallgatása felelőtlenség és csak olaj a tűzre,

valamint arról beszélt, hogy az elnök egészsége közügy, így arról beszélniük illene.

Ha Magufuli valóban elkapta a betegséget, az nem meglepetés, mivel

semmilyen óvintézkedést nem tartott be azzal szemben.

"Sosem viselt maszkot és tömegrendezvényeken vett részt anélkül, hogy bármilyen óvintézkedést betartott volna azok közül, amelyekre az embereket világszerte felszólítják" - mondta el a Belgiumban tartózkodó Lissu, aki 2017-ben hagyta el hazáját egy gyilkossági kísérletet követően, majd hazatért a tavalyi választásokra, de a sok fenyegetés miatt novemberben ismét elmenekült Tanzániából.

"Olyan emberről beszélünk, aki következetesen és nyilvánosan kritizálja a hagyományos medicinát, imákra és bizonyított hatást nélkülöző készítményekre bízva egészségét"

- tette hozzá.

Lissu információi szerint nem az elnök az egyetlen olyan tagja a tanzániai kormánynak, aki elkapta a SARS-CoV-2-t: ismeretei szerint ugyanabban a Nairobiban található kórházban kezelik az állam pénzügyminiszterét, Philip Mpangót is.

Lissu szerint a történtek megtépázzák riválisának hírnevét.

"Hazafinak vallja magát, aki soha nem utazik külföldre és a szegények elnöke, ugyanakkor semmit nem volt hajlandó tenni az emberekért a vírussal szemben, annyit mondogatott csak, hogy minden rendben van" - vélekedik.

Múlt héten a katolikus egyház arra szólította fel az embereket, hogy vegyék komolyabban a koronavírus elleni védekezést. 60 apáca és 25 pap halt bele a betegségbe az országban az elmúlt két hónapban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×