eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Roncsdarabok a helyszínen, az etióp fővárostól, Addisz-Abebától délkeletre fekvő Bisoftu közelében 2019. március 11-én, miután az előző nap 157 emberrel a fedélzetén lezuhant az Ethiopian Airlines etióp légitársaság Addisz-Abebából Nairobiba közlekedő Boeing 737 MAX 8 típusú gépe. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/AP/Mulugeta Ayene

A Boeing problémás óriásgépe körül kezd megszűnni a vákuum

Az ausztrál polgári repülésbiztonsági hatóság (CASA) feloldotta a Boeing 737 MAX típusú utasszállító gépek repülési tilalmát, amelyet a modell két gépének, 346 ember halálát okozó balesete után rendeltek el két évvel ezelőtt.

Az egyik baleset 2018 októberében Indonéziában, a másik 2019 márciusában történt Etiópiában. Ezeknek a gépeknek a repülési engedélyét világszerte felfüggesztették.

Mindkét balesetben egy érzékelő szolgáltatott hibás adatokat a számítógépes szoftvernek, ami miatt a gép orra előre bukott. A pilóták nem tudták felülbírálni az automata rendszer döntését. A szoftver új verziójánál már két érzékelő adatait kell figyelembe venni a manőver végrehajtásához.

A szoftverhiba kijavítása után a modell már tavaly novemberben megkapta a repülési engedélyt az Egyesült Államokban a Szövetségi Légiközlekedési Hatóságtól (FAA), majd az Európában az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségtől (EASA).

Graeme Crawford, a CASA ügyvezetője és repülésbiztonsági igazgatója azt mondta, hogy elfogadták azt a követelményrendszert, amelyet az FAA határozott meg a típus ismételt repülésének engedélyezéséhez. Biztosak abban, hogy a repülőgépek biztonságosak, és nincs szükség további, helyi követelmények meghatározásához ahhoz, hogy a gép az ausztrál légtérben is közlekedjen – tette hozzá.

Jelenleg egyetlen ausztrál légitársaság sem üzemeltet ilyen gépeket. A koronavírus-járvány előtti időben a térségben főképpen a szingapúri székhelyű SilkAir, jelenlegi nevén a Singapore Airlines, valamint a Fiji Airways használta ezt a géptípust. A légi közlekedést is érintő járványügyi korlátozások miatt nem tudni, hogy a szingapúri és a fidzsi légitársaság mikor indítja újra járatait Ausztráliába.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×