eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Alexander De Croo belga miniszterelnök a koronavírus-járványról tartott brüsszeli bizottsági ülés utáni sajtóértekezleten 2020. október 16-án. Itt bejelentették, hogy a terjedése megfékezésének érdekében korlátozó intézkedéseket vezet be a kormány: egy hónapra elrendeli az éjszakai kijárási tilalmat, továbbá a vendéglátóhelyek bezárását.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Belgium be akarja tiltani az ország elhagyását is

A belga kormány pénteken várhatóan bejelenti, hogy január 31. és március 1-je között tiltottnak minősít minden, nem kifejezetten „szükségesnek” minősülő külföldi utazást.

Az RTBF.be belga hírszolgálat jelentése szerint a kormány járványügyi válságbizottsága délután vitatja meg a brit variáns gyors terjedése folytán előállt helyzetet, és ennek fényében várható az utazási tilalom elrendelése. Belgiumban eddig is hivatalosan a „határozottan nem tanácsolt” formula szerepelt a külföldre utazások kapcsán, de a hatóságok beismerése szerint ennek visszatartó hatása nem bizonyult elegendőnek.

Erre válaszul készülnek arra, hogy a „tiltás” fokozatába lépjenek, mikor is az ország elhagyását nyomós és valós indokkal kell tudni alátámasztani. A turizmus vagy pihenés értelemszerűen nem fog ebbe a kategóriába tartozni, cserébe külön listát is összeállítanak majd a „szükségszerű” kategóriába sorolható lehetőségekről.

A belga kormány mindezzel a tavalyi példát kívánja elkerülni, mikor a tavaszi utazásokról hazatérők által bevitt vírusok miatt a járvány igen rövid idő alatt ugrásszerűen elterjedt.

A fenti intézkedéssel egy időben arról is határoznak, hogy

a karantén idejét a jelenlegi hétről ismét visszaállítják a tíz napra.

Ez utóbbit azzal magyarázta a belga Covid-munkacsoport elnöke, hogy adataik szerint a vírussal fertőzöttek mintegy harmadánál még hét nap után is kimutatták a fertőzés meglétét.

Alexander de Croo belga miniszterelnök csütörtökön, az EU-országok vezetőinek videokonferenciáján igazából uniós léptékű utazási tilalom elrendelését javasolta kollégáinak, ez azonban ebben a formában – a belső piaci szabad mozgás fenntartására hivatkozva – nem kapott támogatást. Uniós szinten változatlanul a „nem szükségszerű” utazások korlátozása érvényes. Tagállami belső szigorítás lehetőségét azonban nem tiltja a közös uniós álláspont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×