INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

charles michel

eu-csúcs

koronavírus

vakcina

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án.

Michel: meg kell őrizni az éberséget

Infostart / MTI

A koronavírus-fertőzés mértéke Európában és a vírus új, fertőzőbb változatainak megjelenése a legnagyobb óvatosságot igényli - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek küldött levelében.

Michel, a koronavírus-járvány elleni harcot szolgáló európai uniós és tagállami intézkedések összehangolását célzó, csütörtökön, videókonferencia keretében tervezett informális csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében kiemelte: az oltás megkezdésével a kilátások bíztatóak, de meg kell őrizni az éberséget, és folytatni a tesztelést, valamint a járványhelyzet nyomon követését.

Aláhúzta azt is, hogy minden intézkedés mellett a tagországoknak biztosítaniuk kell az uniós határok átjárhatóságát.

"A jobb koordináció érdekében szeretném, ha tapasztalatot cserélnénk a tagállamokban hozott intézkedések eredményéről, és megvitatnánk a következő hetek kilátásait" - fogalmazott.

Az Európai Tanács elnöke a legsürgetőbb kérdések között az oltási kampányok folytatását említette. Jó hírnek nevezte, hogy

az Európai Unió már két vakcina uniós használatát engedélyezte és további négyhez biztosíthat hozzáférést a nemrégiben kötött megállapodások révén.

Utalt arra, hogy az oltások felgyorsításának elsődlegesnek kell lennie az egész unióban. Tájékoztatása szerint ennek érdekében a virtuális csúcstalálkozón az Európai Bizottság beszámol majd az oltóanyagok beszerzésének állásáról, valamint az oltásokhoz való méltányos hozzáféréssel kapcsolatos terveiről. A tagállamok ezután oszthatják meg az oltási kampányaik végrehajtásával kapcsolatos tapasztalataikat - közölte.

Közölte azt is, hogy

a tagállami vezetők megvitatják majd a beoltást igazoló oltási könyv közös bevezetésének lehetőségét,

és azt hogy mely esetekben és körülmények között lehetne használni az igazolást.

Végezetül leszögezte: az oltásokkal kapcsolatban át kell tekinteni a partnerországokkal folytatott együttműködést is a járvány globális felszámolása céljából. Meg kell vizsgálni, hogy az Európai Unió miként tudja segíteni a szomszédságában és távolabb élő partnereit - tette hozzá levelében Charles Michel.

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018