eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A jogállamisági szabályozás volt az egyik téma az Európai Parlamentben

Az EP szerdán üdvözölte a költségvetésről, a helyreállítási alapról és a klímacélokról született megállapodást, de figyelmeztetett: a jogállamisági mechanizmus szigorú végrehajtását várja.

Az Európai Unió olyan új mechanizmussal szerelkezett fel, amellyel képes megvédeni költségvetését, pénzügyi érdekeit és értékeit a jogállamiság sérüléseivel szemben - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén, abban a vitában, amelyet a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeiről tartottak szerdán.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, az uniós parlament és a tanács tárgyalói által létrehozott mechanizmus szövege nem változott, a feltételrendszer az egyedi jogsértés esetei mellett a szisztematikus és visszatérő hiányosságokat is kezelni tudja, illetve képes megakadályozni, ha azok az EU költségvetését, vagy pénzügyi érdekeit sértik.

A jogszabály 2021. január elsejével lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy bármilyen jogsértés történik az unióban, azt az Európai Bizottság azonnal vizsgálni fogja a jog és a törvény tiszteltben tartása, illetve a teljes objektivitás figyelembevétele mellett - emelte ki.

Amennyiben a jogszabály az Európai Unió Bírósága elé kerül annak megvizsgálására, hogy illeszkedik-e az unió jogrendjébe, a bíróság döntését az uniós bizottság figyelembe fogja venni - tette hozzá.

Von de Leyen reményét fejezete ki, hogy az Európai Parlament egy bírósági eljárás esetén megvédi a jogszabályt, és gyorsított eljárást kér az ügy elbírálásához.

Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatairól folytatott tárgyalásokkal összefüggésben azt mondta, egyértelmű haladást lát a vitás kérdések megoldása terén, elképzelhető a megállapodás elérése még az év végi határidő előtt. Megerősítette, továbbra is megoldásra van szükség az egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozása ügyében.

"A következő napok meghatározóak lesznek" - emelte ki von der Leyen.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben közölte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív ajánlása esetén az Európai Bizottság a lehető leghamarabb engedélyt ad az első hatékony és biztonságos vakcina európai forgalomba hozására. Az uniós oltási stratégia értelmében minden tagországban egyidőben, "ugyanazon a napon" kezdődik majd meg az oltás - emelte ki.

Az első vakcina egy héten belül engedélyt kaphat. A gyógyszergyártókkal kötött uniós szerződésknek köszönhetően a szükségesnél több oltóanyag fog a rendelkezésre állni - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy a Fidesz kormányzásának 2010-es kezdete óta nem történt előrelépés az uniós pénzek magyarországi felhasználásának aggasztónak tartott ügyében.

Az új jogállamisági mechanizmus januári életbelépését követően azonban az Európai Uniónak "nem lehet kifogása" a megtenni szükséges intézkedéseket illetően. A mechanizmus bevezetése biztosítja, hogy az EP képes lesz változást elérni akkor is, ha az Európai Bizottság tétlenkedik - tette hozzá.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője azt mondta, téved az, aki azt hiszi, hogy a jogállamisági mechanizmus elfogadásával Orbán Viktor meghátrál, és tiszteletben fogja tartja az európai értékeket. Véleménye szerint a magyar miniszterelnök rendszere a konfliktus folyamatos fenntartása mellett a demokratikus normák eltörlésére épül.

Orbán Viktor a megállapodást arra fogja használni, hogy szétbomlassza az Európai Uniót - mondta.

Az Európai Parlamentnek késlekedés nélkül az uniós bírósághoz kell fordulnia azt kérve, hogy sürgősségi eljárás keretében döntsön a mechanizmus mihamarabbi alkalmazhatósága érdekében - tette hozzá a politikus.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője írásbeli hozzászólásában a jogállamisági mechanizmussal összefüggésben azt mondta, az "illiberáis maffiakormányzásra tünetmentes gyógyírt" nem, csak átmeneti kezelést talált az unió.

A költségvetés elfogadásával és a jogállami mechanizmus életbelépésével azonban - szavai szerint - új időszámítás kezdődik.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben kiemelte, az EU olyan költségvetést és újjáépítési csomagot állított össze, amely érdemi segítséget nyújt a tagállamoknak és biztosítja a fejlődést.

Szerinte "miközben a Fidesz csúcsra járatja az EU-ellenes propagandahadjáratot", addig a következő hét évben sok ezer milliárd forint érkezik Magyarországra.

"Orbán és maffiakormánya ezt kockáztatta a vétóval" - tette hozzá a szocialista politikus.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×