eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Pecsétek és szavazólapok egy szavazókörzetben a romániai parlamenti választásokon, az erdélyi Csíkszeredán 2020. december 6-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Mind a szociáldemokraták, mind a liberálisok győztesnek tekintik magukat

Mind a román Szociáldemokrata Párt (PSD), mind a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a romániai parlamenti választások győztesének tekinti magát a pártelnökök első nyilatkozatai szerint, miután az exit poll eredmények szerint a két politikai erő fej-fej mellett küzd a győzelemért.

becslés szerint első helyen a PSD végzett a szavazatok 30,5 százalékával, míg a PNL a voksok 29 százalékát kapta.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke szerint a vasárnap leadott szavazatok azt mutatják, hogy a román választók szerint változásra van szükség. Ciolacu úgy vélte, hogy a választók szankcionálták a kormányt, amely "csúfot űzött a járványhelyzet kezeléséből". Hozzátette: olyan kormányra van szükség, amely képes megoldani a valódi kihívásokat, majd megköszönte a választóknak, hogy legyőzték a járvánnyal szembeni félelmeiket és megértették, "mennie kell a Ludovic Orban vezette kabinetnek". Ciolacu nem kívánt nyilatkozni arról, hogy kivel folytatnak koalíciós tárgyalásokat. Mint mondta, előbb meg kell várni a végeredményeket és tisztán kell látni a parlament összetételét.

Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint a liberálisok tekinthetők a választások győztesének. Emlékeztetett, hogy az exit poll becslések nem tartalmazzák az urnazárás előtti másfél órában leadott szavazatokat, és a külföldi voksokat sem, ezért bízik abban, hogy a végeredmény szerint a liberálisok a megmérettetés győztesei. Rámutatott: bízik abban, hogy a PNL képes lesz koalíciót alkotni más pártokkal. Orban szerint a PNL a demokratikus, az EU és a NATO iránt elkötelezett politikai erőkkel hajlandó együtt kormányozni.

Dacian Ciolos, a rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a liberális PLUS alkotta USR-PLUS választási szövetség társelnöke is győzelemként értékelte pártja választási szereplését, hiszen a négy évvel ezelőtti eredményhez képest most arra számítanak, hogy kétszer nagyobbra nő a parlamentben a súlyuk. Ciolos leszögezte, az USR-PLUS nem szándékszik tárgyalni a PSD-vel kormánykoalíció alakításáról. Dan Barna, az USR-PLUS másik társelnöke szerint a választási eredmények szerint pártjuk nélkül nem lehet reformokat végrehajtani Romániában. Hozzátette: a végeredmények alapján akár 18-20 százalékos eredményre is számítanak.

George Simion, a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke bizakodóan nyilatkozott, hogy bejutnak a parlamentbe, ami - mint mondta - hatalmas győzelemnek számít tekintettel arra, hogy egy évvel ezelőtt alapították a pártot. Leszögezte, hogy a magát konzervatív keresztény pártnak tekintő politikai erő nem fogja elárulni szavazóit és egyetlen lehetséges koalíciónak sem lesz része.

Victor Ponta, a baloldali Pro Románia elnöke és Eugen Tomac, a jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke is bizakodóan nyilatkoztak arról, hogy végül sikerül átlépniük a bejutási küszöböt, miután az exit poll felmérések mindkét pártot 5 százalékon mérték. Óvatosságra és éberségre intették megfigyelőiket, és reményüket fejezték ki, hogy a szavazatok megszámolása során nem történnek csalások.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×