INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

david b. cornstein

amerikai elnökválasztás

nagykövet

donald trump

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cornstein amerikai nagykövet (b) beszélget a George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41., néhai elnökének tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatása előtt a budapesti Szabadság téren 2020. október 27-én.

Cornstein: Magyarország egy demokrácia

Infostart / MTI

Nem is lehetne jobb Magyarország és az Egyesült Államok viszonya - mondta a pénteken távozó budapesti amerikai nagykövet a Magyar Nemzetnek.

Az interjúban David B. Cornstein eredményként említette a kölcsönös biztonság érdekében tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett arra, hogy a két ország tavaly aláírt egy katonai együttműködést szabályozó védelmi megállapodást. Csapataik a világ sok pontján erősítik egymást, mindkét fél elkötelezett a szabadság és a demokrácia védelmében - jelentette ki.

Megjegyezte, hogy érkezésekor meglehetősen rossz volt a két ország közötti kapcsolat, "annál rosszabbat elképzelni is nehezen lehetne".

A nagykövetet megkérdezték arról, hogy szerinte veszélyben van-e a sajtószabadság Magyarországon.

"Azt mondják, Magyarországon a sajtó inkább konzervatív, mint liberális, mégis minden reggel rengeteg olyan cikket olvasok, amely bírálja a kormányt, illetve az intézkedéseit. Szóval azt gondolom, hogy a sajtószabadság létezik, a médiumok viszont elfogultak vagy az egyik, vagy a másik oldalról, és úgy hiszem, ezáltal a sajtó nem a valós célt szolgálja" - fogalmazott David B. Cornstein.

"Sajnos, Amerikában a sajtó rendkívül polarizálttá vált, olyan médium viszont csak nagyon-nagyon kevés van, amelyik a Trump elnök számára kedvező értelmezési keretben akarja láttatni a világot" - tette hozzá.

Azt mondta, hogy szerinte

Donald Trump "mesés, fantasztikus és csodálatos elnök volt".

Egy ország vezetőjének megítéléséhez két szempontot kell figyelembe venni: egy külpolitikait egy belpolitikait - vélekedett.

Ha az első aspektust nézzük, akkor elmondható, hogy az Egyesült Államok biztonságban van, méghozzá nagyobb biztonságban, mint amikor Trump elfoglalta a hivatalát négy éve. Ha pedig belpolitikai aspektusból világítjuk meg a kérdést, az látható, hogy az amerikai gazdaság nem is lehetne jobb állapotban, nem beszélve a rendkívül alacsony munkanélküliségről - hangoztatta a nagykövet.

Amennyiben Trump hivatalban marad a november 3-án esedékes elnökválasztás után, akkor folytatódhat az a kapcsolatépítés, amely már megkezdődött, és mindkét országnak előnyökkel szolgál - mondta David B. Cornstein.

"Amit én tapasztaltam, az egyértelműen az, hogy Magyarország kormánya nem totalitárius. Ez egy demokrácia, ahol demokratikus választások vannak, szóval az effajta megjegyzéseket egyáltalán nem találtam megalapozottnak" - mondta a nagykövet.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018