eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Minority SafePack: „Így leszünk együtt gazdagabbak és erősebbek”

Az RMDSZ elnöke szerint nem irányul senki ellen az őshonos kisebbségek védelmét szolgáló kezdeményezésük. Kelemen Hunor az Európai Parlament ülésére jelentkezett be videókapcsolaton keresztül. Bocskor Andrea kárpátaljai politikus pedig azt szeretné elérni, hogy az unión kívül élő kisebbségekre is terjedjenek ki a majdani szabályok.

Nyilvános meghallgatást tartottak a Minority SafePackről az Európai Parlamentben csütörtökön. Vincze Lóránt, az RMDSZ képviselője, az Európai Néppárt európai parlamenti jelentéstevője arról beszélt, hogy 50 millió európai uniós polgár őshonos kisebbségi közösségek és nyelvi csoportok tagja. Az ő hangjuk már a parlamentben van, de vannak olyan kérdések, amelyek sértik egyes tagállamok érzékenységét. Ezekre biztosítékokat kell adni. Az Európai Bizottságot arra szólítják föl, hogy ezeket építsék be a javaslatukba.

A Minority SafePack polgári kezdeményezés 2013-ban indult útjára, 2017-ben kezdődött meg az aláírásgyűjtés.

Felszólalt a Kárpátaljáról származó Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője is. „Sokszor pont a tagállamok sértik meg a kisebbségek jogait, ezért fontos lenne egy európai szintű jogalkotás, jogi keret, amely ezt védené – fogalmazott. – Elsősorban

az anyanyelven való tanuláshoz való jog nagyon fontos,

hiszen minden kutatás azt bizonyítja, hogy csak anyanyelvén tudja minden diák a legeredményesebben elsajátítani a tananyagot. És nagyon fontos, ha megszületik egy ilyen jogi keret, példaértékű legyen és a továbbiakban majd kiterjedjen, ne csak az európai uniós tagállamokra, hanem a szomszédsági és társult, illetve partnerországokra is, hiszen ezáltal tud az EU valódi jogvédő szerepet ellátni.”

A meghallgatás egyik zárszavát a kezdeményező RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor mondta: „Az én hazám, Románia, jó példa arra, hogyan lehet az eredeti kritériumokat később megszegni, a jogokat csorbítani, a törvényeket nem betartani. Tehát közös vívmányokra van szükségünk, ezt mondjuk mi, a kezdeményezők, és

közös vívmánnyá kell tenni az őshonos kisebbségek identitásának a védelmét az Európai Unióban.

Fontos számunkra az identitás megőrzése, ami nem irányul senki ellen, nem vesz el senkitől semmit. A szkeptikusokat arról kell meggyőznünk ebben az időszakban, hogy ha megőrzi egy kisebbség az identitását, nyelvét és kultúráját, attól a többség nem lesz kevesebb. Így leszünk együtt gazdagabbak és erősebbek” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A meghallgatáson felszólalt továbbá a Momentum két EP-képviselője, Gál Kinga fideszes politikus, valamint Joó Kinga, az EP-n kívül működő gazdasági és szociális bizottság magyar tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×