INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

rmdsz

kisebbségek

kelemen hunor

erdély

kárpátalja

bocskor andrea

minority safepack

Minority SafePack: „Így leszünk együtt gazdagabbak és erősebbek”

Minority SafePack: „Így leszünk együtt gazdagabbak és erősebbek”

Az RMDSZ elnöke szerint nem irányul senki ellen az őshonos kisebbségek védelmét szolgáló kezdeményezésük. Kelemen Hunor az Európai Parlament ülésére jelentkezett be videókapcsolaton keresztül. Bocskor Andrea kárpátaljai politikus pedig azt szeretné elérni, hogy az unión kívül élő kisebbségekre is terjedjenek ki a majdani szabályok.

Nyilvános meghallgatást tartottak a Minority SafePackről az Európai Parlamentben csütörtökön. Vincze Lóránt, az RMDSZ képviselője, az Európai Néppárt európai parlamenti jelentéstevője arról beszélt, hogy 50 millió európai uniós polgár őshonos kisebbségi közösségek és nyelvi csoportok tagja. Az ő hangjuk már a parlamentben van, de vannak olyan kérdések, amelyek sértik egyes tagállamok érzékenységét. Ezekre biztosítékokat kell adni. Az Európai Bizottságot arra szólítják föl, hogy ezeket építsék be a javaslatukba.

A Minority SafePack polgári kezdeményezés 2013-ban indult útjára, 2017-ben kezdődött meg az aláírásgyűjtés.

Felszólalt a Kárpátaljáról származó Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője is. „Sokszor pont a tagállamok sértik meg a kisebbségek jogait, ezért fontos lenne egy európai szintű jogalkotás, jogi keret, amely ezt védené – fogalmazott. – Elsősorban

az anyanyelven való tanuláshoz való jog nagyon fontos,

hiszen minden kutatás azt bizonyítja, hogy csak anyanyelvén tudja minden diák a legeredményesebben elsajátítani a tananyagot. És nagyon fontos, ha megszületik egy ilyen jogi keret, példaértékű legyen és a továbbiakban majd kiterjedjen, ne csak az európai uniós tagállamokra, hanem a szomszédsági és társult, illetve partnerországokra is, hiszen ezáltal tud az EU valódi jogvédő szerepet ellátni.”

A meghallgatás egyik zárszavát a kezdeményező RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor mondta: „Az én hazám, Románia, jó példa arra, hogyan lehet az eredeti kritériumokat később megszegni, a jogokat csorbítani, a törvényeket nem betartani. Tehát közös vívmányokra van szükségünk, ezt mondjuk mi, a kezdeményezők, és

közös vívmánnyá kell tenni az őshonos kisebbségek identitásának a védelmét az Európai Unióban.

Fontos számunkra az identitás megőrzése, ami nem irányul senki ellen, nem vesz el senkitől semmit. A szkeptikusokat arról kell meggyőznünk ebben az időszakban, hogy ha megőrzi egy kisebbség az identitását, nyelvét és kultúráját, attól a többség nem lesz kevesebb. Így leszünk együtt gazdagabbak és erősebbek” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A meghallgatáson felszólalt továbbá a Momentum két EP-képviselője, Gál Kinga fideszes politikus, valamint Joó Kinga, az EP-n kívül működő gazdasági és szociális bizottság magyar tagja.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Minority SafePack – „Így leszünk együtt gazdagabbak és erősebbek”
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018