eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház déli kertjében, mielőtt elutazik az arizonai Yumába 2020. június 23-án. Trump közölte, a szövetségi kormányzat  kész segítséget nyújtani a rend helyreállításához Seattle-ben, illetve hamarosan elnöki rendeletet ad ki az amerikai történelmi emlékművek és szobrok védelméről.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Magyarics Tamás: a demokraták és a republikánusok is kihasználják a káoszt

Donald Trumpnak meggyengült egy ütőkártyája, a több gyökerű zavargások miatt viszont a "gyenge demokrata" vezetőkre hárítja a felelősséget a külpolitikai elemző szerint.

Már két halálos áldozata van a wisconsini zavargásoknak, amelyek azután törtek ki, hogy két rendőr tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtt egy afroamerikai férfit.

Magyarics Tamás külpolitikai elemző, az ELTE tanára az InfoRádióban azt mondta, a különböző videófelvételek alapján nem egyértelmű, hogy mi történik, vizsgálat zajlik a lövöldözés ügyében, de ezt nem segíti a tüntetések mentén kialakuló politikai légkör, "mind a két oldal eléggé ideges".

"A rendőrök több tagállamban úgy érzik, hogy a demokrata kormányzat nem védi meg őket, ráadásul felelőssé is teszik őket minden atrocitásért. A demokrata elnökjelölt-állító konvención, de már korábban is ráadásul arról beszéltek, hogy

a rendőrségen belül valamiféle rendszerszintű rasszizmus van,

és a feketékkel szemben sokkal durvábban lépnek fel. Nagyon nehéz ebben igazságot tenni, mert statisztikák pro és kontra vannak" - fejtegette Magyarics Tamás.

Hozzátette, rendszerszintű rasszizmusról szerinte azért igen nehéz beszélni, amikor a rendőri állományban igen sok a nem fehér ember.

Közben az egyetemi tanár arra is felhívja a figyelmet, hogy a republikánusok mindenképpen igyekeznek azt a látszatot kelteni - még az ő jelöltállító konvenciójukon is -, hogy zavargások elsősorban demokrata vezetésű területeken vannak.

"Nem lépnek fel kellő eréllyel, nem védik meg a békés tüntetőket az erőszaktevőkkel szemben. A demokraták erre azt felelik, hogy a republikánus politika vezetett idáig" - ecsetelte Magyarics Tamás.

A zavargások mentén a járvány is tombol Amerikában. Hogy ez mennyire befolyásolja a közelgő amerikai elnökválasztást, arról azt mondta,

a demokraták Trump késését, rossz felismerését fel tudják használni a kampányban,

és azt is, hogy személyesen nem jó példával járt elöl.

"Ami fontosabb, hogy a járvány mellett a gazdasági hatások befolyásolhatják az eredményt; nőtt a munkanélküliség, a teljesítmény visszaesése a legnagyobb 1929 óta, miközben pont a gazdaság lett volna Trump legerősebb ütőkártyája" - mutatott rá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×