INFORÁDIÓ 
2020. november 28. szombat
Stefánia

joe biden

baki

demokrata párt

trump

amerikai elnökválasztás

A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt amerikai alelnök egy Los Angeles-i kampánygyűlésen 2020. március 3-án, az úgynevezett szuperkedden, amikor tizennégy amerikai államban tartanak előválasztást.

Joe Biden igazi bakigép, megint bukhatnak a demokraták az amerikai elnökválasztáson

Okkal aggasztják az amerikai demokratákat Joe Biden elnökjelölt szerencsétlen elszólásai, látványos bakijai és nyilvános dadogásai. Ezért próbálják a sajtóban gyakran "bakigépnek" nevezett első emberüket távol tartani az élő műsoroktól. A hetvennyolcadik életévében járó kihívó legutóbb az afroamerikai közösséget sértette meg.

A demokraták azt próbálják sugallni, hogy a Joe Biden/Kamala Harris páros győzelmi eséllyel szállhat versenybe az amerikai elnökválasztáson Donald Trumppal szemben.

Csakhogy ott van a Bidenről kialakult kép: ő egy emberi bakigép.

Egy interjúban például azt találta mondani: „meg tudom verni Joe Bident”. Nos, a demokraták épp ettől félnek, így arra sürgetik támogatóikat: a lehető leggyorsabban, akár postai úton szavazzanak. Amit nem tesznek hozzá: azért, hogy Biden valami beszólással el ne rontsa az egészet.

Biden mentális képességeit előszeretettel kérdőjelezi meg a demokraták által számos fronton támadott Donald Trump, aki szívesen nevezi az elnökválasztás hónapjában 78-adik életévét betöltő kihívóját "Sleepy Joe"-nak, azaz álmos, vagy aluszékony Jóskának.

Maga a demokrata jelölt pedig jóindulatúnak szánt, de a feszült politikai légkörben szerencsétlenül elsülő megjegyzéseivel fűrészeli maga alatt az ágat.

A Newsweek magazin megjegyezte: Bident távol tartják az élő szereplésektől, de amikor mégis élőznie kell, bakigéppé változik. Miközben Amerikában a rasszizmus kérdése utcai lövöldözésekhez és halálesetekhez vezet, Bidennek sikerült megsértenie a demokratákat általában hűségesen támogató fekete polgárokat.

Jobb pillanatot nem is találhatott volna a feketék megsértésére

Azt találta mondani, hogy

"az afroamerikai közösség nem annyira változatos, szemben a latinókkal, akik között mindenféle térségből származó, különböző politikai nézetekkel rendelkező emberek vannak".

Aztán a Twitteren bocsánatot kért.

Ajándék bakik a Trump-tábornak

Az afroamerikaiak homogenitásáról szóló vélemény nemcsak egyszer szaladt ki Biden száján, így most már mentális képességeit is megkérdőjelezik. Egy CBS-interjúban egy vegyes etnikumú riporter arról kérdezte, miért nem hajlandó a gondolkodási képességét felmérő tesztre, mint amivel Trump dicsekszik.

Erre vehemensen visszakérdezett, hogy

vajon a riporter miért nem teszteltette magát a műsor előtt, hogy kokainozott-e? "Maga drogos?"

– kérdezte, csakhogy a drogozással való vádaskodás mögött Amerikában gyakran rasszista előítéletek húzódnak meg.

"Biden nem úgy gondolja"

A liberális The Washington Post közben egy véleménycikkben magyarázta, hogy Biden esetében figyelembe kell venni a szövegkörnyezetet, és hogy nem lehet őt bigottnak tartani. A jobboldali Fox megjegyezte: a demokratabarátnak tartott CNN ignorálta az egyik kínos témát. (Ezen a konzervatívok csak még jobban feldühödhetnek, mert nem érzik ugyanezt az elnéző magatartást, ha ők fogalmaznak sértőn).

A demokrata pártvezetés most aggódik: a választás közeledtével jönnek a keményebb interjúk és három élő vita. Biden „gyakran összezavarodik, van, amikor keresi a szavakat. A hibái nyilvánvalók és kínosak" – említi meg a Newsweek.

A radikális aktivisták is megfúrhatják a Biden-elnökséget

Az online magazin szerint a jelölt mellett a választókat megijeszthetik a demokrata radikális balszárny aktivistái. Ők voltak azok, akik gyújtogattak és zaklattak Portlandben, követelték Seattle-ben, hogy a fehér tulajdonosok adják fel házaikat és fizessenek kártérítést, valamint koordinálták a chicagói rendőrök elleni támadásokat. Kampányolnak még a rendőrség, a börtönök felszámolásáért, és elvetik a zászlóra tett, hazafiasnak számító esküt.

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Kapcsolódó hang

200828 KUL1 1300 Biden egy élő bakigép - Szvetnik
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018