eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A dél-koreai kormány egészségügyi politikája ellen tüntetnek orvosok a fővárosban, Szöulban 2020. augusztus 14-én. Az ország több ezer orvosa sztrájkba kezdett, mert szerintük a munkakörülmények nem kielégítő volta veszélyezteti a betegek egészségügyi ellátását a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Rekordokat dönt az új esetek száma Dél-Koreában, lezárhatják Szöult

Március eleje óta nem volt ilyen magas az egy napon belül észlelt új koronavírusos esetek száma Dél-Koreában: szerdán 297 új fertőzöttet jegyeztek fel, nagyrészt annak következtében, hogy a vírus ismét egy egyházi közösségben kezdett terjedni.

Az új esetek csaknem 90 százalékát Szöulban és környékén észlelték. Az egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy nehezen fékezhető a vírus terjedése a zsúfolt metropoliszban, és fennáll a veszélye, hogy országszerte tömegek fognak megfertőződni.

A kormány jelezte: Szöulban már nem tudják kontaktkutatásokkal és karanténokkal megállítani a vírust. Mindenkit arra kértek, hogy ne menjen el otthonról, ha nem feltétlenül szükséges.

A szerdán bejelentett új esetek közül legalább 166 fertőzött köthető a Szarang újprotestáns kisegyházhoz, amelynek a hét elején több ezer tagját helyezték karantén alá, miután a közösségben megjelent a koronavírus. Több mint 600 fertőzöttet találtak eddig a közösségben. Sokan közülük ráadásul egy múlt hét végi kormányellenes tömegtüntetésen is részt vettek a fővárosban.

A hatóságok a kisegyház összes tagján – négyezer emberen – koronavírustesztet akarnak elvégezni. Mintegy 8500 rendőr dolgozik azon, hogy azonosítsa a gyülekezet még nagyjából 600 tagját. Ez időnként nehézségekbe ütközik, mert vannak, akik nem hajlandók magukat a tesztnek alávetni vagy karanténba vonulni. Jogi eljárás is fenyegetheti az egyházat, ha nem adja át az egészségügyi hatóságoknak tagjai pontos listáját.

Szöulban és környékén bezártak a vendéglátóhelyek, és a vallási rendezvényekre is létszámkorlátozás lépett életbe. Ha az új fertőzések száma továbbra is a jelenlegi vagy gyorsabb ütemben emelkedik, akkor a távolságtartási előírások legszigorúbb fokát fogják várhatóan bevezetni, azaz bezárhatnak az iskolák, bevezethetik a távmunkát és tíz főben maximálhatják az összejövetelek létszámát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×