eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Látogatók az újranyitott Disneyland vidámparkban a Párizs melletti Marne-la-Vallée-ban 2020. július 15-én. Az Európa egyik legfőbb turisztikai célpontjának számító Disneyland márciusban 15-én zárt be a koronavírus-járvány miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Akár rohamrendőrökkel is betartatnák az új szabályokat Franciaországban

Spanyolország több régiójára terjesztették ki a szigorításokat, a francia kormány rohamrendőrökkel tartatná be az új korlátozásokat. Szigorítottak Olaszországban is. A britektől végre kicsit jobb hírek érkeztek.

Spanyolországban hétfőn újabb régiókra terjesztették ki az utcai dohányzás tilalmát, és bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket is. A hétfőn életbe lépett új korlátozások - amelyek egyebek közt rendelkeznek az éjszakai szórakozóhelyek éjféli zárásáról is - Andalúziát, Kasztíliát és Leónt, Galíciát és Kantábriát érintik,

Vasárnap Madridban több mint 2500-an vonultak az utcára, tiltakozva az új szigorítások ellen. Helyszíni beszámolók szerint az emberek a kötelező maszkviselés ellen is felszólaltak, és sokan közülük úgy vélték, a fertőzések számát feltornázzák azért, hogy megnyirbálják a szabadságjogokat.

Néhányan közülük azt skandálták, hogy a vírus nem létezik.

Eközben Baszkföld kormányzata egészségügyi vészhelyzetet rendelt el, amelynek keretében a helyi kormányzatnak lehetősége lesz a többi régiónál szigorúbb intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy elkerüljék a fertőzések számának hirtelen megugrását.

  • Nyugat-Európában Spanyolországban van a legtöbb koronavírus-fertőzött, körülbelül 343 ezer.
  • Noha az újonnan fertőzöttek nagy része nem mutat tüneteket, s a halálozási arány is csökkent, az országban körülbelül 100 ezer lakosra az utóbbi két hétben még mindig körülbelül 115 fertőzés jutott.
  • Franciaországban ez a szám 45, az Egyesült Királyságban 19, Németországban pedig csak 16.
  • Több ország karanténkötelezettséget vezetett be a Spanyolországból érkezők számára.

A félelmet leváltanák a maszkviselésre

Párizsban és Marseille-ben bővítették azon helyek számát, ahol kötelező a maszkviselés, a kormány pedig rohamrendőröket küldött Marseille-be és a környékére megakadályozandó a rendelkezés elleni tiltakozást. Mindazonáltal Gilles Pialoux, a párizsi Tenon kórház járványügyi osztályának vezetője hangsúlyozta: a "félelem stratégiája" nem működik, és sürgette "a maszkviselés kultúrájának" megteremtését.

Anne Souyris párizsi polgármester-helyettes leszögezte: nem kizárt, hogy a fővárosban bevezetik az általános maszkviselési kötelezettséget.

Elisabeth Borne francia munkaügyi miniszter a tervek szerint kedden tárgyalásokat kezd a munkahelyi maszkviselés kötelezővé tételéről és egyéb, a munkavállalók egészségét érintő kérdésekről.

  • Francia kutatások azt mutatják, hogy május 9-e és augusztus 11-e közt felderített vírusgócok legalább negyede munkahelyeken alakult ki.
  • A francia közegészségügyi hatóság (DGS) adatai szerint a vírus elsősorban a fiatal felnőttek körében fertőz, elsősorban az olyan nagyvárosokban, mint Párizs és Marseille.

Maszkviselés a köztereken, bezárás az éjszakai szórakozóhelyeken

Hétfőn Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter azt mondta, Olaszország meg mindent megtesz a március óta zárva tartó iskolák szeptember közepére tervezett újranyitása érdekében, mindazonáltal aggodalmát fejezte ki a fertőzés fiatalok körében történő terjedése miatt.

Az olasz kormány ugyanekkor elrendelte az éjszakai szórakozóhelyek bezárását, valamint a kötelező maszkviselést este hattól reggel hatig a forgalmas köztereken.

Egy lélektani határ alatt

Az Egyesült Királyságból hétfőn hat nap óta először 1000 alatt maradt az új fertőzések száma, a bejelentés szerint 713 új esetet regisztráltak, a Covid-19 betegségnek pedig három újabb halálos áldozata van az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×