eur:
393.11
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A barcelonai tengerparti sétányon, a Barcelonetán ülnek emberek 2020. május 3-án, miután az előző nap a kormány enyhített a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozáson Spanyolországban.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Reményt keltő adatokat közöltek Spanyolországban

Közben kiderült az is, hogy a turizmust hétmilliárd euró veszteség érte a járvány miatt.

Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatásából.

A halálos áldozatok száma 35-tel emelkedett egy hét alatt országosan, és

elérte a 27 127-et.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: a tartományokból hétfőn érkezett jelentések szerint vasárnap egyetlen halálos áldozata sem volt a vírusnak, de nem tartja kizárhatónak, hogy a hétvége miatt csúszás lehet az adatok közlésében.

Egy nap alatt 71 új fertőzöttet regisztráltak, míg összesen 239 ezer 638-at. A tünetek megjelenése és a diagnózis között eltelt idő mostanra átlagosan két napra csökkent - közölte a járványügyi vezető.

A spanyol temetkezési szolgáltatók szakmai szövetségének (AESPROF) hétfőn közzétett tájékoztatója szerint a hivatalos minisztériumi adatok nem tükrözik az elhunytak valós számát. Számításaik szerint eddig 43 ezer 985 ember halhatott meg a fertőzés miatt. Felmérésük tartalmazza a fertőzésgyanús, de vizsgálattal nem igazolt eseteket is, akik idősotthonokban, szociális intézményekben és saját lakásukban hunytak el. A szaktárca jelentésében ezek nem szerepelnek.

A kormány jövő keddi ülésén javaslatot fogad el arról, hogy a parlament hosszabbítsa meg a március 15. óta érvényben lévő szükségállapotot június 21-ig.

A tervek szerint a járványügyi korlátozásokat június végéig oldják fel fokozatosan és júliustól az országot újból megnyitják a nemzetközi turizmus előtt.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) közleménye szerint a külföldi turisták elmaradásával a dél-európai országot áprilisban mintegy hétmilliárd euró veszteség érte. A korábbi évek alapján több mint hétmillió látogatót vártak a határokon kívülről ebben az időszakban.

A gazdasági motorjának számító ágazatban már márciusban is komoly visszaesés történt, miután lezárták a határokat a járvány miatt.

Január és április között 10,6 millió külföldi turista érkezett, akik 11 milliárd eurót költöttek el, szemben a tavalyi 21,4 millió látogatóval, akik több mint 22 milliárd eurót hagytak az országban - írta az INE.

A korlátozások lazításával egyre több kulturális intézmény készül újra megnyitni kapuit. A színházak közül elsőként a madridi királyi színház (Teatro Real) jelentette be, hogy július elsejétől a Traviata előadásával folytatja a márciusban félbeszakadt évadot.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×