eur:
393.04
usd:
366.98
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Motoros rollerrel egy ételfutár a szinte néptelen Tverszkaja utcán, a moszkvai Kreml közelében a munka ünnepén, 2020. május 1-jén. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekébe bevezetett kijárási korlátozás miatt most először nem tartják meg a május 1-jei tüntéseket a moszkvai Vörös téren.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Moszkva készen áll az enyhítésre

Ingyenes antitestszűrésre jelentkezhetnek az orosz fővárosban.

Moszkva az alapvető mutatók alapján készen áll arra, hogy lazítson a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozásokon - jelentette ki Jelena Andrejeva, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlegének vezetője.

Andrejeva szerint Moszkva a három alapvető mutató szerint a kötelező karanténelőírások lazításának nemcsak az első, hanem a második körét is megengedhetné. Rámutatott, hogy a fertőzés reprodukciós rátája 70 napja 1 alatt jár, a fővárosnak kellő mennyiségű kórháziágy-tartaléka van, és megfelelő a helyi tesztelési arány is (100 ezer főként 384).

  • A lazítás első köre a Roszpotrebnadzor korábban kihirdetett irányelvei szerint lehetővé teszi majd az utcai sportolást, valamint megnyitnak majd a kisebb üzletek és szolgáltatások.
  • A második körben szabad lesz a családi séta, valamint megkezdhetik a működést a nagyobb alapterületű üzletek és néhány tanintézmény is.

Moszkvában, ahol a legfrissebb adatok szerint 171 443 igazolt Covid-19-fertőzöttet tartanak számon 2140 fős napi növekmény mellett, a hónap végéig vannak érvényben a jelenlegi korlátozó intézkedések. Ezek egyebek között előírják az önizolációt, a maszkviselést, és digitális forgalmi engedélyhez kötik a közlekedést. A halottak száma az orosz fővárosban szerdára 73-mal 2183-ra, a gyógyultaké 5839-cel 67 456-ra nőtt.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes közölte, hogy a fővárosiak szerdától 30 rendelőben jelentkezhetnek be ingyenes antitestszűrésre és két hétre előre foglalhatnak időpontot.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 8338-cal 370 680-re, a halálozásoké pedig 161-gyel 3968-ra emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Az újonnan diagnosztizált napi növekmény 2,3 százalék, az új esetek 40,8 százaléka tünetmentes. A gyógyultak száma ismét meghaladta a frissen fertőzöttekét és 11 079-cel 142 208-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 9,4 millió, az elmúlt egy nap leforgása alatt pedig 255 ezer laboratóriumi tesztelést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 296 embert tartanak megfigyelés alatt.

Az orosz egészségügyi minisztérium által kedden közzétett adatok szerint az országban eddig 101 egészségügyi dolgozó vesztette életét Covid-19 betegség következtében. Egy orosz és fehérorosz orvosok által vezetett, az ellenzéki sajtó által hivatkozási alapként kezelt listán szerda reggel 296 ilyen oroszországi halálesetet tartottak számon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×