eur:
393.98
usd:
369.56
bux:
65477.41
2024. április 23. kedd Béla

Lövöldöztek Észak- és Dél-Korea határán - megvan a jelentés, de nagy a hallgatás

Mind Észak-Korea, mind Dél-Korea megsértette az 1950-53-as koreai háborút lezáró fegyverszünetet május 3-án, amikor a két ország határán csapataik tüzet nyitottak - állapította meg az amerikai vezetés alatt álló, a koreai fegyverszünet betartását ellenőrző ENSZ-parancsnokság (UNC).

Az UNC felügyeli a két ország, fegyverekkel rendkívüli mértékben megerősített határa között kialakított demilitarizált övezetet. Az 1950-53-as koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek békeszerződést azóta sem kötöttek.

Az amerikai tábornok vezette, többnemzetiségű vizsgálóbizottság közleménye szerint május 3-án az észak-koreai csapatok egyik őrhelyéről négy lövést adtak le az ENSZ-parancsnokság egyik őrhelyére a demilitarizált övezetet kettéosztó katonai demarkációs vonal déli részén.

Dél-koreai és amerikai tisztviselők úgy vélték, hogy az eset véletlenszerű baleset volt. Az UNC a vizsgálat során nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy a lövéseket szándékosan vagy véletlenül adták le.

Észak-Korea katonai tisztviselők elismerték, hogy megkapták a vizsgálatot folytató bizottság kérdéseit, de hivatalos választ nem adtak. Phenjan nyilvánosan nem számolt be az incidensről.

Dél-koreai katonák is megsértették a fegyverszünetet, amikor az esetet követően félórával két sorozatot adtak le Észak-Korea irányába - írta közleményében az ENSZ vizsgálóbizottság.

A dél-koreai fél sem válaszolt bizottság felkérésére, hogy adjon magyarázatot a történtekre.

A szöuli védelmi minisztériumközleményében sajnálattal vette tudomásul az UNC megállapításait, egyben úgy vélekedett, hogy a testület nem végzett "tényleges" vizsgálatot Észak-Korea szerepét illetően. A tárca szerint katonáik a megfelelő eljárási rendet követték, amikor válaszoltak a lövésekre.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×