eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4+Ausztria csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Lengyelország is bejelentette az enyhítés lépéseit

Meghosszabbítják viszont június 12-ig az egészségügyi határellenőrzést.

Tovább lazít a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken, szerdai bejelentés szerint május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett.

Az éttermek megnyitásáról Mateusz Morawiecki miniszterelnök a sajtóértekezleten elmondta: biztatja a tulajdonosokat a kerthelyiségek megnyitására, de az egészségügyi szabályokat betartva, a belső helyiségeket is üzemeltethetik.

Azt is közölte:

május 18-ától növelik az utasok létszámát korlátozó kvótákat a tömegközlekedésben.

A templomokban több hívő vehet részt a szentmisén - eddig egy-egy személyre 15 négyzetmétert, ezentúl pedig 10 négyzetmétert szabnak ki.

A kormányfő bejelentése szerint május 25-től nappali jellegű foglalkozások indulhatnak az alsó tagozatos (1-3 osztályos) iskolások korlátozott létszámú csoportjai számára. Ettől a naptól kezdve az általános iskolai záróvizsgára, valamint a június 8-án kezdődő érettségire készülő diákok iskolájukban a tanárokkal személyesen konzultálhatnak a tananyagról. Június 1-jétől ilyen konzultációkra lehetőség nyílik a távoktatásban részesülő többi általános és középiskolai tanuló számára is.

Lengyelországban a múlt héten már megnyíltak a bevásárlóközpontok, szállodák, valamint egyes kulturális intézmények, továbbá óvodák és bölcsődék is. A határ menti sávban átkelhetnek a belső schengeni határokon a szomszédos országokba az ott munkát vállalók.

A belügyi tárcaközleménye szerint Lengyelország további 30 nappal, június 12-ig hosszabbítja meg a március 13-tól ideiglenesen visszaállított határellenőrzést a belső schengeni határokon.

Egyelőre érvényben marad a külföldiekre vonatkozó határzár is.

Lengyelországban eddig több mint félmillió vírusteszt alapján 17 062 koronavírus-fertőzést mutattak ki, kedd estétől szerda reggelig 180 új fertőzést regisztráltak. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter közölte: leszámítva a sziléziai bányaipari vidéken kialakult járványgócot, országos viszonylatban egy alá esett a reprodukciós ráta. A betegségbe, illetve annak szövődményeibe 847-en haltak bele, 6410 fertőzött felgyógyult.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×