eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkot viselő utasok várják, hogy felszálljanak a vonatra egy kijevi vasútállomáson 2020. március 27-én. Az ukrán kormány bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is. Az orosz állami vasúti társaság különvonatot indít az orosz állampolgárok Ukrajnából és az ukránok Oroszországból történő hazaszállítására. A mintegy 800 férőhelyes szerelvény a tervek szerint 27-én indul Kijevből és másnap érkezik meg Moszkvába.
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Amíg nincs gyógyszer, addig marad a karantén Ukrajnában

Az ukrán kormány addig fenntartja a karanténkorlátozásokat az országban, amíg nem találnak gyógyszert a Covid-19 betegségre - közölte Denisz Smihal miniszterelnök a parlament újabb rendkívüli ülésén.

A kormányfő szavai szerint Ukrajna Lengyelország példáját követi, és

mérsékelten enyhít a korlátozásokon, hogy ne omoljon össze az ország egészségügyi rendszere,

miként az megtörtént Olaszországban és Spanyolországban.

"A mai világban nincs más létező mechanizmus. Amíg nem találnak gyógyszert, kénytelenek vagyunk ki-bejárni a karanténból" - idézett az Ukrajinszka Pravda a miniszterelnök válaszaiból, amelyet a képviselők kérdéseire adott.

A koronavírus-helyzet Ukrajnában Smihal szerint egyelőre "mérsékelt forgatókönyv" szerint alakul. "Sajnálatos módon, még nem volt azonban olyan nap, hogy a gyógyultak száma meghaladta volna az újonnan megbetegedettekét" - mutatott rá.

Ukrajnában az egészségügyi minisztérium adatai alapján szerdára egy nap alatt 402 új esettel az azonosított fertőzöttek száma 16 425-re, a betegségben elhunytaké pedig 14 újabb halálos áldozattal 439-re nőtt. A betegségből eddig 3716-an gyógyultak fel, az elmúlt napban 343-an.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy május 11-én életbe lépett az országban a karanténkorlátozások enyhítésének első szakasza. Hozzátette, hogy a kormány úgynevezett adaptív karantént készül bevezetni várhatóan június-júliustól. Ez azt jelenti, hogy a régiók külön enyhíthetnek vagy szigoríthatnak a korlátozásokon az ottani helyzettől függően.

Smihal a képviselői kérdésekre adott válaszaiban kitért arra, hogy az országban a regisztrált munkanélküliek száma csaknem elérte a 487 ezret. A karantén március 12-i bevezetése óta számuk mintegy 197 ezerrel nőtt - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség. Visszautasította azt a vádat, hogy a kormány korlátozná az ukrán állampolgárok kiutazását az Európai Unió országaiba munkavállalás céljából. Hangsúlyozta, Kijev tárgyalásokat folytat európai uniós kormányokkal arról, hogy az ukrán munkavállalók legális munkaszerződést, orvosi ellátást, szállást, azaz összességében civilizált munkakörülményekre és majd Ukrajnába történő hazajutásukra vonatkozóan megfelelő garanciákat kapjanak.

Közben Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azzal a felhívással fordult szerdán a kormányhoz, hogy május 25-től engedélyezze a metró megnyitását Kijevben. Rámutatott arra, hogy egyre többen állnak újra munkába a fővárosban, ami miatt Kijevben összeomlás fenyegeti a felszíni közlekedést. Az utóbbi napokban súlyos közlekedési dugók alakultak ki a fővárosban, különösen a reggeli órákban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×