eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkot viselő vásárlók állnak sorban egy ungvári pékség előtt 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Komoly kérdésekről döntött az ukrán parlament

Az ukrán kormány szerdai ülésén többek között az országos karantén május 11-ig tartó meghosszabbításáról is határozott - közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az elfogadott határozatból kiemelte: a kabinet egyúttal engedélyezi, hogy igénybe vegyék a városi közösségi közlekedési eszközöket azok, akik készek vért adni, mivel az országban hiány van vérkészletekből.

Ezenfelül bizonyos munkavállalói kategóriák számára engedélyezik a munkavégzést úgy is, hogy a kötelező orvosi vizsgálatokat, amelyeknek az elvégzése a karantén miatt most nem megoldható, későbbre halasszák.

Smihal szavai szerint a kormánynak a karanténból történő kilépéshez kidolgozott terve van, amely öt szakaszból áll.

Ennek a kiindulópontja a karantén feloldásának napja, amely a mostani tervek szerint a járványhelyzet kedvező alakulása esetén május 11. lesz.

Szavai szerint ahhoz, hogy feloldják a karantént, legalább tíz napig a betegek száma legfeljebb plusz-mínusz 5-10 százalék között ingadozhat, a Covid-19 betegeket ellátó kórházak telítettsége pedig nem haladhatja meg az 50 százalékot. "Csak ekkor folytatjuk a kilépési ütemtervet, és hajtjuk végre a következő négy lépést" - tette hozzá, a továbbiakról részleteket már nem közölve.

A kormány emellett

az állami árszabályozást kiterjesztette 10 élelmiszerfajtára és 20 személyi védőeszközre, valamint gyógyszerre és több mint 10 típusú fertőtlenítőszerre.

Az élelmiszerek közül a hajdina, a cukor, a prémium búzaliszt, a makarónifélék, a 2,5 százalékos zsírtartalmú pasztőrözött tej, a rozs- és búzakenyér, a C1 kategóriájú tojás, a bontott csirke, a szénsavmentes ásványvíz, és a 72,5 százalékos zsírtartalmú vaj került ezek közé.

Közben az elnöki hivatal szerdán bejelentette, hogy Ukrajnában megkezdik egy hazai fejlesztésű gyógyszer klinikai tesztelését, amely a várakozások szerint jelentősen csökkenti majd a Covid-19 szövődményei miatti elhalálozás veszélyét. További információkat a készítményről későbbre ígértek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×