eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Elnéptelenedett utcák a Berlin amerikai és szovjet szektorát összekötő egykori határátkelő, a Checkpoint Charlie közelében 2020. március 29-én. Németországban átlépte az 58 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, a járvány okozta betegségben elhunytak száma 455-re emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

A német hívők rossz, a boltosok jó híreket kaptak

Ősszegyűltek Németország vezetői, az online konferencián legalább az ütemtervben meg tudtak állapodni.

Angela Merkel és a 16 német tartományi miniszterelnök szerda délutáni telefonkonferenciáján a következőkben állapodott meg:

  • a kijárási korlátozásokat és a kötelező 1,5 méteres távolság betartásának követelményét, valamint a határellenőrzéseket május 3-ig fenntartják; utóbbi azt jelenti, hogy a beutazásra egyébként is jogosultakon kívül továbbra is csak alapos okkal lehet beutazni Németországba. A beutazókra érvényes 14 napos karanténintézkedések továbbra is érvényben maradnak
  • egyelőre csak a 800 négyzetméternél nem nagyobb területű boltok nyithatnak ki, megfelelő higiéniás feltételek - például kézfertőtlenítés és létszámkorlátozás biztosítása mellett; 20 négyzetméterenként maximum 1 személy léphet be
  • az éttermek, bárok továbbra sem nyithatnak ki, kizárólag csak utcára vagy házhozszállítással értékesíthetnek
  • az óvodák, bölcsődék, alsó tagozatos iskolák zárva maradnak, csak szükségfelügyelet lesz olyan szülők számára, akik úgynevezett rendszerreleváns szakmákban - egészségügy, rendfenntartás - dolgoznak.

Az iskolák kinyitásával kapcsolatban a tartományi miniszterelnökök között jelentős véleménykülönbségek voltak. Végül abban állapodtak meg, hogy a felső tagozatosoknak, az érettségire készülőknek és azoknak, akik jövőre záróvizsgát tesznek, május 4-től újraindul a tanítás. A vizsgákat már korábban is el lehet kezdeni.

Az egyes tartományok közötti különböző álláspontok háttere az, hogy a kultúra és az egészségügy is tartományi hatáskörbe tartozik,

ezekben a szövetségi kormány csak koordináló és ajánló szerepet játszik.

A szövetségi kormány addig, amíg a lakosság számára kielégítő számban nem állanak rendelkezésre maszkok, egyelőre csak javasolja ezek viselését tömegközlekedési eszközökön és a boltokban.

Mérettől függetlenül hamarosan

kinyithatnak a járműkereskedések, a könyvesboltok, valamint a könyvtárak és az állatkertek is,

de mindezekben is biztosítani kell a szükséges távolság megtartását, tehát korlátozzák a belépők számát.

Szállodák kizárólag "nem turisztikai" célokra, azaz csak üzletembereknek nyitva tarthatnak.

A fodrászok is csak május 4. után nyithatnak ki, akkor is csak megfelelő védőfelszerelésekkel.

Vallási felekezetek gyűléseit és istentiszteleteit, valamint nagyobb sportesemények, koncertek, fesztiválok és búcsúk megtartását augusztus 31-ig nem engedélyezik.

Jelenleg Németországban heti 650 000 PCR-tesztet tudnak elvégezni, de jelentős beruházásokat eszközölnek a tesztkapacitások további növelésére, a kutatásba gyógyszerek, egy védőoltás, valamint immunológiai tesztek mielőbbi kidolgozása érdekében.

Németországban a neves tudósokból álló Nemzeti Tudományos Akadémia, a Leopoldina azt ajánlotta a német kormánynak, hogy a német gazdaságot és a társadalmi életet fokozatosan indítsák csak be. Ennek előfeltétele az eddigi védekezési intézkedések változatlan, fegyelmezett fenntartása, a folyamatos és hatékony tesztelés és a fertőzöttek azonnali elkülönítése. Így a német egészségügyi rendszer képes lesz a járvány megfelelő kezelésére.

A hozott intézkedéseket 14 napos ütemben felülvizsgálják. A következő konferencia április 30-án lesz, azon döntik el, hogy mi történjen május 3-a után.

A harvardi MIT egyik virológiai kutatócsoportjának a Science magazinban megjelent tanulmánya szerint a koronavírus-járvány terjedésére készült modellezése alapján

a kötelező távolságtartással még valószínűleg 2022-ig együtt kell élni.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy az időjárás és a hőmérséklet, valamint a már a meggyógyult betegeknél kialakult immunitás milyen hatással lehet a vírus további terjedésére. Valószínűnek tartják, hogy a vírus a szezonális influenzához hasonlóan fog az egész világon továbbterjedni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×