eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ultraortodox zsidó férfiak imádkoznak a jeruzsálemi Siratófalnál 2020. március 15-én, amikor Izraelben bezártak minden oktatási és egyéb, nem létfontosságú intézményt, illetve üzletet, és megtiltottak minden tíz főnél nagyobb gyülekezést az új típusú koronavírus-járvány terjedése miatt. Az imahelyeken, a zsinagógákban, a templomokban és a mecsetekben is csak tízen lehetnek együtt, egymástól kétméteres távolságra imádkozva.
Nyitókép: MTI/AP/Mahmúd Illean

Kijárási tilalom, kötelező maszk, szigorít a kormány az ünnep kezdetén Izraelben

Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére a koronavírus-járvány miatt, vasárnap reggeltől pedig maszkot kell hordani az utcán a kormány által kedden elfogadott új irányelv szerint.

A kötelező maszkviselés nem vonatkozik a hat év alatti gyerekekre, valamint azokra, akiket érzelmi, mentális vagy egészségi állapota akadályoz ebben. Nem kell viselni továbbá az autóban ülve, ha valaki egyedül tartózkodik egy épületben vagy ha két, rendszeresen együtt dolgozó munkavállaló tartózkodik ugyanabban a helyiségben, feltéve, hogy betartják az előírt kétméteres távolságot.

Kedden hatalmas sorok álltak az élelmiszerboltok előtt az egész országban, mert

az emberek a kijárási korlátozások szigorítása előtt megpróbálják beszerezni az ünnepi asztalhoz és a következő napokra szükséges termékeket.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő est televíziós beszédben jelentette be, hogy kedd délután négytől tilos lesz elhagyni a településeket egészen szombat estig, és szerda délutántól csütörtök reggelig teljes kijárási tilalmat rendelnek el a pészah első napján tartott széder este miatt, amikor az emberek az otthonukat sem hagyhatják el.

A járvány fékezése érdekében megtiltják idén a pészah ünnepén szokásos családi, nagycsaládi összejöveteleket, hogy mindenki csak legszűkebb családjával ünnepelhessen. A katonai rádió híradása szerint az ünnepek alatt folyamatosan dolgoznak az egészségügyi dolgozók és a biztonsági erők, valamint a koronavírusteszteket kiértékelő laboratóriumok.

Izrael nem tudott újabb lélegeztetőgépeket vásárolni,

lemondták az amerikai, a német és a kínai rendeléseket is, és jelenleg a gépek hazai előállításán dolgoznak. Az újak nélkül háromezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre az országban. Izraelben eddig hatvanan haltak bele a Covid-19 betegségbe, és meghaladta a kilencezret az ismert fertőzöttek száma, akik közül 113-an vannak lélegeztetőgépen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×