eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Frankfurt, 2014. október 8.Helmut Kohl volt német kancellár új, A fal leomlásától az újraegyesítésig című visszaemlékezés-kötetének bemutatóján a 66. Frankfurti Könyvvásáron 2014. október 8-án. (MTI/EPA/Boris Roessler)
Nyitókép: Helmut Kohl volt német kancellár új, A fal leomlásától az újraegyesítésig című visszaemlékezés-kötetének bemutatóján a 66. Frankfurti Könyvvásáron 2014. október 8-án. (MTI/EPA/Boris Roessler)

Orbán Viktor: a német-magyar barátság megtestesülését látjuk Helmut Kohl személyében

Levelet írt Helmut Kohl, "a németek nagy kancellárjának" 90. születésnapja alkalmából a három éve elhunyt politikus özvegyének, Maike Kohl-Richternek Orbán Viktor miniszterelnök.

Helmut Kohl 1930. április 3-án született, és 1982-től 1998-ig töltötte be a kancellári tisztséget.

"Három évvel távozása után is élénken élnek emlékezetemben azok a találkozások, melyekre először Berlinben, majd később az Önök ludwigshafeni otthonában nyílt lehetőségem. A kötelező szerénységgel is tanítómesteremnek tekintem őt nemcsak az európai egység, a nemzetek Európája építőjeként, hanem abban a tekintetben is, ahogyan a kereszténydemokrata gondolatot és eszmerendszert kormányzásának alapjává tette. Az ő öröksége nélkül a XXI. századi kereszténydemokrácia sem lesz képes megújulni és sikereket elérni" - fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Hozzátette: "Személyes hálámon túl, melyet a megtisztelő és életemet gazdagító találkozások miatt érzek, biztosíthatom arról, hogy a magyar nemzet mindig nagyrabecsüléssel fog emlékezni a nagy kancellárra, aki miközben minden szükséges döntést meghozott a németek újraegyesítése érdekében, soha nem feledkezett meg Közép-Európa népeiről. Mi, magyarok, személyében a német-magyar barátság megtestesülését látjuk ma is".

Emlékéből erőt merítek a jelen embert próbáló történései és feladatai idején is - zárta levelét a magyar miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×