eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője a tárgyalóteremben az Amszterdam melletti Schipol bíróságán, büntetőpere újabb tárgyalási napján, 2019. szeptember 3-án. Wilderst a Hollandiában élő marokkói kisebbség elleni gyűlöletbeszéddel, uszítással és diszkriminációval vádolják. A vád szerint Wilders 2014-ben azt a kérdést tette fel támogatóinak, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak a Holland Királyságban. A válasz az volt, hogy kevesebbet, amire a politikus mosolyogva azt válaszolta, hogy mi meg tudjuk oldani.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Lex Van Lieshout

Meghátrált Geert Wilders

Ismét meghirdette, majd órákkal később újra lemondta a Mohamed-karikatúraversenyt Geert Wilders bevándorlás- és iszlámellenes holland parlamenti képviselő.

Wilder szombat este jelentette be a Twitteren, hogy ismét meghirdeti a karikatúraversenyt, majd vasárnap délelőtt közölte, hogy újra lemondja a vetélkedőt. Megjegyezte azonban, hogy a verseny meghirdetését övező nemzetközi figyelem lehetővé tette számára, hogy felhívja a figyelmet a szólásszabadság fontosságára.

"A missziót teljesítettem. Vége a versenynek" - közölte Wilders.

A holland képviselő tavaly augusztusban is törölte az általa meghirdetett versenyt, miután a rendőrség őrizetbe vett egy pakisztáni férfit, aki felháborodásában meg akarta őt ölni. A férfit tíz év börtönbüntetésre ítélték Hollandiában. A verseny meghirdetése miatt hatalmas demonstrációk kezdődtek Pakisztánban, és Wilder a lemondást azzal indokolta, hogy túl nagy a veszélye annak, hogy ártatlan emberek ellen fordul az erőszak.

Mohamed próféta bármilyen ábrázolása az iszlám hit szerint bálványimádás, gúnyrajzot készíteni róla pedig végképp gyalázatos. A holland kormány tiszteletlennek és provokatívnak minősítette a tavalyi karikatúraversenyt, ezzel együtt azonban elítélte a Wilders elleni fenyegetéseket is, és kiállt a politikus szólásszabadsághoz való joga mellett.

Wilderst folyamatosan halálos fenyegetések érik, amiért nyíltan iszlámellenes. 2004 óta állandó rendőri védelmet kap. Ugyanakkor három éve egy holland bíróság bűnösnek mondta ki gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×