eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Új-zéland egyik nemzeti jelképét, az ezüst páfránylevelet vetítik a sydney-i operaházra az új-zélandi Christchurchben elkövetett két terrortámadás áldozatai emlékére 2019. március 16-án, a 49 halálos áldozatot követelő merényletek másnapján. A Maszdzsid al-Núr és Linwood mecset ellen elkövetett összehangolt támadásban 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A fő gyanúsított, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek.
Nyitókép: MTI/EPA/Paul Braven

Tűzvész nézte ki magának Sydney városát

Már a legnagyobb ausztrál várostól nem messze járnak a bozóttüzek, ezrek dolgoznak a megfékezésükön.

Mintegy 2800 tűzoltó küzd több mint száz bozóttűzzel Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi államban, köztük egy lakott területeket is fenyegető óriásival Sydneytől északnyugatra - közölték szombaton hivatalosan.

A 60 kilométer hosszú fronton pusztító Gospers-hegyi tűz több nemzeti parkot tönkretesz: köztük a Wollemit, a Yengót és a Dharugot - közölte a tűzoltóság, amely szerint ennek a több mint száz tűznek az eloltása több hétig is eltarthat - még abban az esetben is, ha közben lesz eső -, és már 350 ezer hektárnyi területet perzseltek fel. Több mint 680 lakóház semmisült meg, és 250 megrongálódott az államban.

A tüzeknek hat halálos áldozatuk volt eddig. A Sydneyhez legközelebbi tűz a városközponttól 75 kilométerre pusztít. A meteorológiai előrejelzések szerint

a térségben marad a 40 Celsius-fokot is elérő hőség és az erős szél.

A hatóságok figyelmeztették Sydney és a többi fenyegetett település lakóit, hogy levegőszennyezettség szempontjából készüljenek fel egy hosszan tartó és még súlyosabb időszakra, mint az eddigi volt.

Egész Új-Dél-Walesben több mint kétmillió hektárnyi terület égett le az október eleje óta tartó bozóttüzekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×