eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök a floridai Orlandóban tartott választási nagygyűlésén 2019. június 18-án. Trump bejelentette, hogy a 2020-as elnökválasztáson újraindul az elnökségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Indul-e az impeachment-eljárás Trump ellen?

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője vasárnapi televíziós interjújában nem nyilatkozott arról, hogy a képviselőház megindítja-e az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) Donald Trump amerikai elnök ellen.

Schiff kifejtette: a következő lépés az impeachment-eljárást megelőző meghallgatásokról készülő jelentés összeállítása. Úgy vélte, hogy a már elhangzott tanúvallomások elegendő bizonyítékot tartalmaznak ahhoz, hogy az alkotmányos eljárás keretében felelősségre vonják az elnököt. De - fűzte hozzá -, a végleges jelentés előtt konzultál még kollégáival a törvényhozásban és választóival Kaliforniában.

"Lehetséges, hogy szükség lesz további meghallgatásokra, újabb tanúvallomásokra" - szögezte le.

A demokrata párti politikus a CNN hírtelevíziónak adott interjújában vasárnap úgy fogalmazott: "ez az elnök kétszer is idegen beavatkozást kívánt a választási rendszerünkbe (...) akkor, amikor 2016-ban arra buzdította az oroszokat, hogy hackeljék Hillary (Clinton, akkori demokrata párti elnökjelölt) e-mailjeit, és később (az oroszok) ezt meg is próbálták".

Schiff ezzel Trumpnak a 2016-os elnökválasztási kampányban többször - sokak szerint humorizálva - elhangzott megjegyzésére utalt, amelyben vetélytársa e-mailjeinek feltörésére bíztatott többeket, köztük orosz hackereket is.

"Ami Ukrajnát illeti, kőkemény bizonyítékaink vannak a helytelen viselkedésére" - nyilatkozta Schiff, és ezzel a jelenlegi képviselőházi meghallgatások tárgyát képező Ukrajnára, illetve a Trump-adminisztráció vélelmezett nyomásgyakorlására utalt.

Schiff határozottan elhárította a választ arra a kérdésre, hogy vajon a demokrata többségű képviselőház megindítja-e az elnök ellen az impeachment-eljárást.

Közben a Fox televízióban John Kennedy szenátor Nancy Pelosi demokrata párti házelnököt bírálta, mondván, hogy "rutinszerű politikai eszközként használja" az impeachment-eljárást, Newt Gigrich, volt republikánus házelnök pedig szintén Pelosit, továbbá Adam Schiffet és más demokrata párti politikusokat kárhoztatott az egész folyamatért.

John Kennedy, louisianai szenátor - aki nem rokona John Kennedy volt elnöknek és családjának - a Foxnak adott interjújában úgy fogalmazott: "Pelosi házelnök komolytalanul viselkedik". Newt Gingrich, republikánus politikus - aki 1995 és 1999 között volt házelnök - szintén a Fox televízióban úgy vélekedett, hogy az impeachment-eljárással "Nancy Pelosi és Adam Schiff kiéli a fantáziáját". Mint fogalmazott: "patologikusan szükségük van arra, hogy megpróbálják tönkretenni az elnököt, még annak árán is, ha ez a folyamat őket is megnyomorítja". Szerinte a demokratákat nem érdeklik "a tények" vagy "az érvek".

Devin Nunes, kaliforniai republikánus képviselő vasárnap megerősítette pénteken tett ígéretét, miszerint bepereli a CNN televíziót és a The Daily Beast című portált, mert mindkét médium azt állította, hogy ő 2018-ban Bécsben találkozott Viktor Sokin ukrajnai főügyésszel, és szorgalmazta nála a Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálását. "A korrupt média" felelősségre vonásának egyetlen módja a bírósági eljárás - jelentette ki Nunes.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×