eur:
394.9
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Facebook/Wired

Új információk Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos nézeteiről

Megkezdődtek a Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítását lehetővé tévő folyamatot (impeachment) megelőző nyilvános meghallgatások szerdán az amerikai képviselőházban az Ukrajna körüli vitában.

A valamennyi nagy amerikai televíziós csatorna által élőben közvetített meghallgatást Adam Schiff, a meghallgatásokat együttesen vezető három bizottság - a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési - egyik vezetője nyitotta meg.

Nyilatkozatában Schiff felidézte a vizsgálatok alapjául szolgáló, július 25-én történt telefonbeszélgetés néhány részletét Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökök között, és leszögezte, hogy az amerikai elnök kérése Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, valamint a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeinek kivizsgálására, továbbá annak feltárására, hogy Ukrajna beavatkozott-e a 2016-os elnökválasztási folyamatba, "nem szolgálta az Egyesült Államok nemzeti érdekeit".

Új információk

William Taylor, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének ügyvezető nagykövete szerda délelőtt kezdődött képviselőházi meghallgatásán új információkat tárt fel Donald Trump amerikai elnök Ukrajnával kapcsolatos nézeteiről.

Miután a felolvasott nyilatkozatában a nagykövet részletesen felidézte információit Rudy Giuliani, Trump személyes ügyvédje ukrajnai tevékenységéről és Gordon Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz delegált nagykövete ukrán tisztségviselőkkel zajlott találkozóiról, közölte: a múlt héten új információk jutottak el hozzá.

Elmondta, hogy munkatársainak egyike megkérdezte Sondland nagykövetet, mi az elnök véleménye Ukrajnáról, mire a nagykövet azt válaszolta, hogy Donald Trumpot jobban érdeklik a Giuliani által sürgetett, Bidenre vonatkozó vizsgálatok, mint Ukrajna helyzete". Taylor megerősítette, hogy Sondlanddel folytatott telefonbeszélgetésében nagykövet-kollégája neki is azt mondta, hogy "minden, beleértve a katonai segélyt is", attól függ, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan bejelenti-e vizsgálatok megindítását Bidenék ukrajnai üzleti ügyeiben és a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt ukrán beavatkozás ügyében.

Taylor kifejtette, hogy

Giuliani egy külön, "szabálytalan" diplomáciai csatornát épített ki Ukrajnával olyan érdekek szolgálatában, amelyek - mint a nagykövet fogalmazott - "ellentétesek az amerikai politika hosszú távú érdekeivel".

Ez a diplomáciai csatorna a hivatalos nagykövetséggel és diplomáciai érintkezésekkel párhuzamosan működött - hangoztatta Taylor. Állítása szerint ezt a párhuzamos diplomáciát Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium korábbi ukrajnai különmegbízottja, Gordon Sondland nagykövet, Rick Perry amerikai energetikai miniszter, Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke és Rudy Giuliani irányította.

A nagykövet megjegyezte azt is: tudomása szerint John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó ellenezte a Trump és Zelenszkij közti telefonbeszélgetést. Ez - Taylor szerint - "összezavarta" az ukránokat, akik nem tudták, ki irányítja az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket.

A nagykövet meglátása szerint "két ukrán politika van".

Mint fogalmazott: "az egyik, amit ma itt megvitatunk, és amelyről az elmúlt hetekben hallottunk, a másik pedig a pozitív, a kétpárti együttműködésre épülő amerikai politika Ukrajnával kapcsolatosan". Szerinte ez a második történet az, amelyről beszélni kellene. Úgy vélekedett, hogy Ukrajna a múltjától megszabadulni igyekvő nemzet, amely abban reménykedik, hogy az új kormányzat végre megteremt egy új Ukrajnát, amely büszke a függetlenségére Oroszországtól és sietve csatlakozna a nyugati intézményrendszerhez.

William Taylor előtt George Kent, a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára kapott szót. Ő elsősorban Giuliani "üzleti partnerei", Lev Parnas és Igor Fruman tevékenységét részletezte. Parnast és Frumant - akik az egykori Szovjetunióban születtek, a múlt hónapban tartóztatták le Floridában az amerikai kampányfinanszírozási törvények megsértésének gyanújával. A meghallgatások közben Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője közölte: Trump nem követi az eseményeket, mert "túl sok a dolga".

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×