eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Frank-Walter Steinmeier német (j3), Áder János magyar (j), Andrzej Duda lengyel (j2, takarásban) és  Milos Zeman cseh (b) államfő a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A V4-ekkel emlékeznek a berlini fal ledöntésének 30. évfordulójára

Áder János köztársasági elnök is Berlinben van, Frank-Walter Steinmeier fogadta. A szövetségi elnök a fal ledöntéséhez és a német újraegyesítéshez nyújtott közép-európai hozzájárulást köszöni meg a meghívással hazája nevében.

A visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országcsoport államfőinek részvételével ünneplik meg ma Berlinben a német fővárost évtizedekig kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulóját.

Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Zuzana Caputova szlovák államfő Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök meghívására vesz részt díszvendégként az évfordulóra szervezett központi állami ünnepségeken.

Berlin, 2019. november 9.
A német szövetségi kormány által közreadott képen Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök (háttal) fogadja Áder János magyar (j), Milos Zeman cseh (j2), Andrzej Duda lengyel, és Zuzana Caputová szlovák (b) államfőt a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepség előtt az elnöki palotában 2019. november 9-én.
MTI/Német szövetségi kormány/Guido Bergmann
A német szövetségi kormány által közreadott képen Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök (háttal) fogadja Áder János magyar (j), Milos Zeman cseh (j2), Andrzej Duda lengyel, és Zuzana Caputová szlovák (b) államfőt a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepség előtt az elnöki palotában. MTI/Német szövetségi kormány/Guido Bergmann

A vendégeket kora délelőtt fogadta hivatalában, a Bellevue palotában, majd együtt vonultak át a fal egyik leghosszabb megmaradt szakaszához, a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelyhez, ahol Angela Merkel kancellár is csatlakozott hozzájuk.

A közös megemlékezésen Angela Merkel köszöntőt mondott, és a rendezvény után az államfők a német szövetségi elnök társaságában virágokat helyeztek el a visegrádi országok népeinek helytállása iránti tisztelet jeléül az emlékhely tőszomszédságában felállított szobornál.

Berlin, 2019. november 9.
Frank-Walter Steinmeier német, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh és Zuzana Caputova szlovák (j-b) államfő berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Az ötszögletű - Németországot és a négy visegrádi országot jelképező - talapzaton álló, embernagyságú acélszobor Hans Joachim Albrecht német képzőművész, művészeti teoretikus alkotása. A 2017-ben felavatott absztrakt szobor leginkább egy felegyenesedő embert vagy felszállásra készülő madarat idéz, címe A felemelkedő kuporgó (Die Kauernde, sich aufrichtend).

A német államfő köszönetet mondott a közép-európai népeknek a német újraegyesítésért. Frank-Walter Steinmeier elmondta: a lengyelek, a magyarok, a csehek és a szlovákok bátorsága és szabadságszeretete nélkül nem valósulhatott volna meg a német egység és nem történhettek volna meg a térségbeli békés forradalmak.

Berlin, 2019. november 9.
Angela Merkel német kancellár, Wolfgang Schäuble, a német parlamenti alsóház, a Bundestag elnöke Axel Klausmeier, az emlékhely (Gedenkstätte Berliner Mauer) igazgatója (b-j) virágot helyez el a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
Angela Merkel német kancellár, Wolfgang Schäuble, a német parlamenti alsóház, a Bundestag elnöke Axel Klausmeier, az emlékhely (Gedenkstätte Berliner Mauer) igazgatója (b-j) virágot helyez el a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Berlin, 2019. november 9.
Frank-Walter Steinmeier német (j3), Áder János magyar (j), Andrzej Duda lengyel (j2, takarásban) és  Milos Zeman cseh (b) államfő a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepségsorozat következő rendezvényén,a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelynél felállított szobortól alig száz méterre álló Megbékélés kápolnájában Angela Merkel kancellár mondott köszöntőt, kiemelve: az embereket kirekesztő és a szabadságot korlátozó falak soha nem annyira erősek, hogy ne lehessen ledönteni őket.

A visegrádi négyek és a német államfő találkozóját egy díszebéd zárja a Bellevue palotában, de az évfordulós ünnepségsorozat ezzel még nem ér véget.

Berlin, 2019. november 9.
Angela Merkel német kancellár beszél a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a berlini Megbékélés kápolnában 2019. november 9-én.
MTI/EPA/ACTION PRESS/Christian Marquardt
Angela Merkel német kancellár beszél a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a berlini Megbékélés kápolnában 2019. november 9-én. MTI/EPA/ACTION PRESS/Christian Marquardt

Koncertek, kiállítások, fényfestés, kinetikus installáció

Berlinben hét - a fal történetében kiemelkedően fontos - helyszínen a hét eleje óta minden nap tartanak szabadtéri koncerteket, beszélgetéseket, kiállításokat, és sötédetéstől épületek homlokazára vetített fényfestményekkel és korabeli televíziós felvételekkel idézik fel a harminc éve történteket, az előzményekkel és következményekkel együtt.

A központi helyszín a belvárosi Brandenburgi kapu, az újraegyesített Németország egyik fő jelképe, amelynél felállították A szabadság felhője elnevezésű installációt. Az alkotás több mint 300 ezer cédulából áll, amelyre a projekthez csatlakozó emberek írták fel évfordulós kívánságaikat, vágyaikat, terveiket. A színes cédulák egy hálóra felfüggesztve, mintegy tíz méter magasban, több mint száz méter hosszúságban hömpölyögnek a kaputól induló sugárút felett.

Berlin, 2019. november 8.
Günter Schabowskinak, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) szóvivőjének a berlini határzár feloldásáról szóló bejelentésén használt jegyzete a berlini Tränenpalast (Könnyek palotája) múzeumban 2019. november 8-án, a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója előtti napon. A híres 1989. november 9-i sajtótájékoztatón felolvasott jegyzetet először mutatják be a nyilvánosság előtt. A kettéosztott főváros keleti ellenőrzőpontjaként a Friedrichstrasse utcai metrómegállónál 1962-ben üzembe helyezett, Tränenpalastként ismert épület ma a hidegháborúnak és az országegyesítésnek emléket állító intézmény.
MTI/EPA/Omer Messinger
Günter Schabowskinak, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) szóvivőjének a berlini határzár feloldásáról szóló bejelentésén használt jegyzete a berlini Tränenpalast (Könnyek palotája) múzeumban 2019. november 8-án, a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója előtti napon. A híres 1989. november 9-i sajtótájékoztatón felolvasott jegyzetet először mutatják be a nyilvánosság előtt. A kettéosztott főváros keleti ellenőrzőpontjaként a Friedrichstrasse utcai metrómegállónál 1962-ben üzembe helyezett, Tränenpalastként ismert épület ma a hidegháborúnak és az országegyesítésnek emléket állító intézmény. MTI/EPA/Omer Messinger
Berlin, 2019. november 7.
Látogatók az egykori berlini fal alatt húzódó, a nagyközönség számára felújított menekülőalagút megnyitóján 2019. november 7-én, két nappal a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója előtt. Az alagutak többségét nyugatról kezdték ásni kelet felé a Nyugat-Németországba menekült keletnémetek, sokszor azért, hogy kimenekítsék a családtagjaikat. A történészek összesen 71 alagútépítési kísérletet számoltak össze, de ezeknek csak 20 százaléka volt sikeres. Az alagútásások egészen 1982 áprilisáig folytak Berlin alatt.
MTI/EPA/Omer Messinger
Látogatók az egykori berlini fal alatt húzódó, a nagyközönség számára felújított menekülőalagút megnyitóján 2019. november 7-én. Az alagutak többségét nyugatról kezdték ásni kelet felé a Nyugat-Németországba menekült keletnémetek, sokszor azért, hogy kimenekítsék a családtagjaikat. A történészek összesen 71 alagútépítési kísérletet számoltak össze, de ezeknek csak 20 százaléka volt sikeres. Az alagútásások egészen 1982 áprilisáig folytak Berlin alatt. MTI/EPA/Omer Messinger
Berlin, 2019. november 5.
Fényfestés és fotókiállítás az egykori kommunista Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági szolgálata, a Stasi berlini épületénél 2019. november 5-én, négy nappal a berlini fal leomlásának 30. évfordulója előtt.
MTI/EPA/Omer Messinger
Fényfestés és fotókiállítás az egykori kommunista Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági szolgálata, a Stasi berlini épületénél. MTI/EPA/Omer Messinger

Az évfordulós rendezvénysorozatot is a Brandenburgi kapunál zárják le szombat este. Az ünnepi szónok Frank-Walter Steinmeier államfő, a beszéd után a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) zenekara, a Staatskapelle Berlin tart hangversenyt Daniel Barenboim vezényletével. A rendezvényre több százezer embert várnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×