INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

ecuador

üzemanyagár

támogatás

válság

külföld

Őslakos tüntetők ünneplik a kormánnyal kötött megállapodást a belpolitikai válság rendezéséről az ecuadori fővárosban, Quitóban 2019. október 13-án. A felek megállapodtak abban, hogy a kormány visszavonja az üzemanyagár-támogatás megszüntetéséről szóló rendeletet, a tiltakozók pedig véget vetnek a demonstrációknak, továbbá közösen kidolgoznak egy új intézkedéscsomagot a kiadások csökkentésére, a bevételek növelésére, valamint a fenntarthatatlan költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére.

Ecuadori válság - visszavonulót fújt az elnök

Infostart / MTI

Az ecuadori elnök hatályon kívül helyezte hétfőn saját rendeletét, amely megszüntette az üzemanyagár-támogatást, és közvetve kirobbantotta az országot két hete sújtó belpolitikai válságot.

Moreno október elsején írta alá a rendeletet a Nemzetközi Valutaalap által szorgalmazott megszorító intézkedésekkel összhangban, azzal a szándékkal, hogy éves szinten mintegy 1,5 milliárd dollárral csökkentse a költségvetési kiadásokat.

A négy évtizede bevezetett támogatás eltörlése miatt 120 százalékkal megemelkedtek az üzemanyagárak. Emiatt több ecuadori városban tüntetések és zavargások robbantak ki. Moreno szükségállapotot hirdetett az országban, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Quitóban és környékén, de a tüntetők dacoltak vele. Az ecuadori kormány Guayaquilbe helyezte át székhelyét a fővárosból.

A zavargásokban legalább heten meghaltak, és több százan megsebesültek, a hatóságok ezernél több tüntetőt vettek őrizetbe.

Az ecuadori kormány megállapodott vasárnap a tüntető őslakosokkal az országot tizenhárom napja béklyóban tartó belpolitikai válság rendezéséről: az egyezség értelmében

Moreno visszavonja a rendeletét, a tiltakozók pedig véget vetnek a demonstrációknak. Megállapodtak abban is, hogy közösen dolgoznak ki új intézkedéscsomagot

a kiadások csökkentésére, a bevételek növelésére, valamint a fenntarthatatlan költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére.

Az ecuadori kormány és a gazdasági reformintézkedések ellen tiltakozó őslakosok vezetői az ENSZ és az ecuadori püspöki kar közvetítésével ültek le tárgyalóasztalhoz helyi idő szerint vasárnap délután, és késő este ütötték nyélbe a megállapodást.

Nyitókép: MTI/AP/Dolores Ochoa
A címlapról ajánljuk

Meghalt a Forma–1 ikonja

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Williams csapat alapítója és névadója....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018