eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Meg kell ismételni a spanyol választást, már a dátum is megvan

VI. Fülöp spanyol király nem kérte fel kormányalakításra Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnököt, az áprilisi választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát, de más jelöltet sem. Spanyolországban 2015 óta a negyedik választást fogják megrendezni hamarosan.

Spanyolország a választások "megismétlésére van ítélve" november 10-én - jelentette be Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő kedd este rendkívüli sajtótájékoztatón Madridban.

"Lehetetlen volt teljesíteni a választóktól április 28-án kapott mandátumot. Minden eszközzel megpróbáltam, de lehetetlenné tették" - fogalmazott.

Bírálta az ellenzéki pártokat, amelyekkel az elmúlt hónapokban nem sikerült megegyezni a parlamenti kisebbségben lévő szocialista párt kormányzati elképzeléseinek támogatásáról. "Sajnálatos módon két konzervatív erő és egy baloldali erő inkább úgy döntött, hogy blokkolja a kormányalakítást"- jegyezte meg.

Mint mondta, nem "bármilyen kormány" megalakítására törekedett, hanem olyanéra, amelyre véleménye szerint Spanyolországnak szüksége van az előtte álló kihívásokkal szemben. Példaként említette egyebek mellett a brexitet, a katalán függetlenségi vezetők perében hamarosan várható ítéletet, a társadalmi igazságtalanságok kiigazítását, a munkahelyteremtést és a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítását.

Pedro Sánchez arra kérte a választókat, hogy november 10-én "még világosabban" mondják ki: "a progresszív úton kívánnak haladni".

Az ügyvezető kormányfő azután állt nyilvánosság elé, hogy a királyi ház közleményben tudatta: "Őfelsége a király (...) megállapította, hogy nincs olyan jelölt, aki számíthat a szükséges parlamenti támogatásra".

Az uralkodó az elmúlt két napban fogadta a spanyol parlamenti pártok vezetőit, hogy felmérje: van-e esély új miniszterelnök megválasztására a törvényben előírt szeptember 23-i határidőig, vagy újabb választásokat kell-e kiírni. Utóbbira hivatalosan várhatóan a jövő héten kerül sor.

2015 óta Spanyolország negyedik alkalommal készül parlamenti választásokat rendezni.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a tavaszi választásokat ugyan megnyerte, de nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többségi képviseletet a törvényhozásban.

A pártot vezető Pedro Sánchez, jelenlegi ügyvezető kormányfő júliusi újraválasztása kudarcot vallott, mivel az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörülés sem támogatta, csakúgy mint a két legnagyobb spanyol ellenzéki párt, a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt.

A két baloldali politikai erő sikertelenül próbált koalíciós megállapodást kötni az elmúlt hónapokban, és mindketten kölcsönös bizalmatlanságot emlegettek.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos főtitkára szerint a szocialisták valójában nem megállapodásra, hanem a választások megismétlésére törekedtek.

Sánchez szerint viszont az Unidas Podemos és a PSOE koalíciója, amely még közösen sem rendelkezne a parlamenti mandátumok abszolút többségével, nem hozná meg a kívánt stabilitást. Ráadásul "egységes és összetartó" kormányra van szükség, nem pedig "két kormányra egy kormányon belül" - érvelt korábban az ügyvezető kormányfő.

A GAD3 közvélemény-kutató intézetnek az ABC című konzervatív napilapban megjelent legutóbbi felmérése szerint a választások megismétlése kedvezne a szocialista pártnak, mivel nagyobb fölénnyel győzne, mint áprilisban, tizennéggyel növelné jelenlegi 123 mandátumát.

A PSOE számára azonban ez sem lenne elegendő az önálló kormányalakításhoz, vagyis elképzelhető, hogy az újabb választások után a mostanihoz hasonló patthelyzet alakul ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×