eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Komoly szigorítás Argentínában

Az argentin kormány felhatalmazta a latin-amerikai állam központi bankját a devizavásárlás korlátozására a nemzeti fizetőeszköz árfolyamának védelmében - derült ki az ország hivatalos lapjában vasárnap megjelent rendeletből.

A Mauricio Macri elnök által aláírt jogszabály a nagyobb exportvállatokat arra kötelezi, hogy Argentínában váltsák be devizatartalékaikat, s emellett mostantól ki kell kérniük a központi bank engedélyét, hogy ha devizát akarnak vásárolni, illetve külföldi átutalásokat akarnának végezni az ország fizetőképességének fenntartása érdekében. A rendelet időbeli hatálya december 31.

"Figyelembe véve az előválasztási kampány által kiváltott legutóbbi pénzügyi-gazdasági fejleményeket és bizonytalanságot, szükséges haladéktalanul intézkedéseket foganatosítani az átváltási arányok aktívabb szabályozása érdekében, ezzel megerősítve a gazdaság normál működését" - olvasható a dokumentumban.

A korlátozások a magánszemélyeket is érintik. Számukra havi tízezer dollárban lett maximálva a devizavásárlás.

A piacokat erősen felkavarta, hogy az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett augusztus 11-i előválasztáson súlyos vereséget szenvedett a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök, Mauricio Macri a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fernández volt kormányfővel szemben.

A pezó árfolyama nagyot zuhant a választási eredményt követően, mivel a piacok attól tartanak, hogy az ellenzéki jelölt ismét a már kudarcot vallott gazdaságpolitikát hozza vissza.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt. Az éves infláció továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×