eur:
389.16
usd:
361.38
bux:
68431.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Új elmélet az orosz rakétaincidensről: minden máshogy történt?

Tévesnek bizonyulhat az az elmélet, amely szerint két robbanás történt az észak-oroszországi Arhangelszki területen található Szeverodvinszk közelében augusztus 8-án végrehajtott rakétakísérlet közben - mondta el a nukleáris kísérletek átfogó tilalmáért küzdő norvég intézet (NORSAR).

A kettős robbanás elméletét először felvető NORSAR szerint

a kísérlettől független bányászati tevékenység is állhat a félreértelmezett jelek hátterében.

Az intézet előző héten jelezte: véleménye szerint két robbanás történhetett a hét ember halálát okozó fegyverkísérlet során. A NORSAR akkor azt mondta, hogy az első robbanást két órával később egy második követhette, és ez lehetett a megemelkedett háttérsugárzás forrása.

"Két robbanást észleltünk, amelyek közül az utolsó esett egybe időben a radioaktivitás szintjének megemelkedésével" - mutatott rá pénteken Anne Stroemmen Lycke, a NORSAR főigazgatója. Hozzátette: a sugárzás feltehetően a rakéta hajtóanyagából származhat.

Lycke szerint a második robbanást csak a levegőben terjedő infraszonikus nyomáshullámok mérésére használt műszerekkel lehetett rögzíteni, a földön használt szeizmikus szenzorokkal nem észlelték.

A további elemzés, illetve az egyéb, Norvégiából és Finnországból származó adatok azonban más magyarázat irányába mutatnak - írta honlapján a NORSAR. A kiegészítő szeizmikus adatok arra utalnak, hogy finnországi bányászati tevékenység is okozhatta a mért értékeket.

Igor Orlov, Arhangelszk megye kormányzója cáfolta, hogy egy második robbanás is bekövetkezett volna. Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy a baleset egy "ígéretes", új fegyverrendszer kipróbálásakor történt. Amerikai szakértők úgy vélik, hogy Oroszország nukleáris meghajtású manőverező robotrepülőgéppel hajtott végre kísérletet, de az félresikerült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×